2016 szeptember 02 - egészség

Adj vért, hogy spórolj egy vagyont a szűréseken!

Tegnap vért adtam. Ez már a 11. alkalom volt, így rutinszerűnek tünt a dolog. Legelső alkalommal stréber módra a 18. szülinapomon mentem, majd a következő években kb. négyhavonta adtam vért. 21 évesen Budapestre költöztem, és elmúlt a véradó kedv. Egy alkalom jutott az elmúlt 18 évre, talán 4 éve lehetett. 

A véradás, a nyilvánvaló jócselekedet és segítség másokon ténye és érzése mellett, praktikusan is ajánlott: ilyenkor minden szarra, nemi betegségre megszűrnek, így nem kell külön elmenni és fizetni érte. Én évente egyszer szintén a Karolina útra az Anonym AIDS Tanácsadó Központba szoktam menni HIV és Hepatitis B tesztre, de a hepatitisért már fizetnem kell. Véradáskor Hepatitis B, C, szifilisz és HIV 1-2 virusokra szűrnek. Ez összeadva a legolcsóbb helyen 10 000 Forintos vizsgálat ára, ha a HIV tesztet ingyenesnek veszem. Vért adni tehát nagyon megéri. Ha valami baj van a véreddel, akkor kapsz egy levelet, hogy menjél szépen vissza... De elkérheted a leleteidet is, pár nappal később megkapod. 

A nemi betegség kizárása meg akkor biztos, ha szűz a szűzzel, akik egy lakatlan szigeten élnek, így intravénás drogot se láttak soha. Attól, hogy te nem kefélsz félre, a párod még lehet, csak épp nem meséli el neked, azaz mindenkinek ajánlom, évente minimum egyszer menjen el szépen egy klinikára és szűresse meg magát. Nem kínos, és nem szégyen, hanem okos és felelős magatartás önmagunk és mások egészsége védelméért. Vagy... adjatok vért évente egyszer, de inkább többször, így megvan ingyen is. 

Figyelmeztetés: Ha összevissza dugtál mindenkivel gumi nélkül az utóbbi hetekben-hónapokban (vagy csak egy olyan valakivel szexeltél, aki viszont össze-vissza..), akkor kérlek szépen ne adj vért, mert a tesztek nem fogják kimutatni, ha fertőzött vagy. Van egy 6 hetes ablak, amikor minden teszt negatív, miközben már benned van a vírus. A hepatitisnél ez ráadásul 3 hónap. Azaz ha nagy esély van rá, hogy mégis beteg vagy, és vért adsz, azzal egy másik gyanútlan embert megfertőzhetsz, aki megkapja a véredet a műtétje alatt. Ugyanis a levett vért 35 napon belül felhasználják, és nem tesztelik újra, de ha meg is tennék, ott van ugye az ablak probléma. Akkor adj vért, ha úgy gondolod, hogy rendesen gumival védekeztél az elmúlt 3 hónapban, vagy legalábbis nagyon megbízol a partneredben. 

És milyen érzés utána? Nos, én a korábbi véradásokra úgy emlékszem, hogy energizáló hatással volt rám néhány órával később, most mindennek az ellenkezője történt, de ne szaladjunk ennyire előre. 

[...] Bővebben!