2015 október 19 - Érdekességek a nagyvilágból

A világ tíz legimpozánsabb szökőkútja

Parkok és bármilyen más közterületek ékessége lehet egy-egy szökőkút. Ezekből a legegyszerűbbek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy gyönyörködtessenek, hiszen vízcsobogást hallgatni jól esik az embernek – egy üde, zöld erdő képzetét keltheti. A szökőkutak (mint sok minden más) lehetnek grandiózusak és különlegesek is, így a turisták számára szinte „kötelező látnivalónak” tekinthetőek. Összeállításunk a világ tíz, talán legszebb és legközismertebb szökőkútját mutatja be.

Bellagio szökőkút, Las Vegas

A Bellagio Hotel mesterséges tava közepén található a Bellagio szökőkút (hasonlóan a margit-szigeti társához) bizonyos időközönként zene és fényjátékkal kísért „táncoló vízzel” kápráztatja el az arra járókat.

[caption id="attachment_5467" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Nan Palmero[/caption]

Trevi-kút, Róma

A barokk stílusú, XVII. században épített kút nemcsak Fellini remekműve, az Édes élet (és benne Anita Ekberg feledhetetlen fürdőzése) miatt lett híres. A legenda szerint aki pénz dob a kútba, az biztosan vissza fog térni az örök városba.

[caption id="attachment_5470" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Keith.Bellvay[/caption]

Mágikus szökőkút a Montjuïc hegynél, Barcelona

Az 1929-es világkiállításra épült szökőkutat az 1992-es olimpiára teljesen felújították. A Montjuïcnál található látványosság szintén fény- és hangjátékkel varázsolja el a turistákat és a helyieket egyaránt.

[caption id="attachment_5471" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Oh Barcelona[/caption]

A Jólét szökőkútja, Szingapúr

A Jólét szökőkútja Szingapúr egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában található. A Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb szökőkútja esténként lézershow-val „rukkol elő”.

[caption id="attachment_5472" align="aligncenter" width="640"] fotó: William Cho[/caption]

Népek Barátsága szökőkút, Moszkva

Az erősen propagandisztikus céllal megépített szökőkút az egykori Szovjetunió fővárosában, Moszkvában található. A tizenhat aranyozott szobor az egykori szovjet tagköztársaságokat jelképezi. Éjszaka színes fényekbe öltözik a kút, a színek óránként tizenhatszor változnak.

[caption id="attachment_5473" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Nickolas Titkov[/caption]

Fontana di Tivoli, Tivoli

A Tivoliban található UNESCO világörökség részét képező Villa d'Este meseszép kertje és szökőkútjainak megtekintése a legnépszerűbb egynapos „kiruccanás” Rómából. A palotát a XVI. században építtette Ippolito d'Este bíboros, Lucrezia Borgia és Alfonso d'Este fia; a kertben kétszáznál több szökőkutat csodálhatunk meg.

[caption id="attachment_5474" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Jean-Pierre Dalbera[/caption]

Fahd király szökőkútja, Dzsidda, Szaúd-Arábia

A híres szökőkút a saját kategóriájában a legmagasabb a világon. A Vörös-tenger partjára 1985-ben épült látványosság 312 méter magasra lövi ki a tengervizet, és Dzsidda minden környékéről látható.

[caption id="attachment_5475" align="aligncenter" width="640"] Fotó: wikipedia[/caption]

Archibald szökőkút, Sydney

Az első világháború emlékére állított szökőkút erősen görög-római hatást mutat. A középen álló, bronzból készült Apolló-szobor különböző, mítoszokból ismert figurákkal van körülvéve.

[caption id="attachment_5476" align="aligncenter" width="640"] Fotó: pleican[/caption]

Sámson-szökőkút, Szentpétervár

Az „orosz Versallie-nak” nevezett Carszkoje Szelo palotaegyüttes és a hozzá tartozó kertek egyik ékessége a Sámson-szökőkút. Az 1730-as években emelt kút azt a jelenetet mutatja be, amikor Sámson puszta kézzel széttépi az oroszlán állkapcsát. A kompozíció Oroszország győzelmét jelképezi Svédország felett az északi háborúban.

[caption id="attachment_5478" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Yuhyi[/caption]

Swarovski-szökőkút, Innsbruck

A különleges, fejet formázó szökőkút a Swarovski cég által fenntartott Kristálymúzeum előtt áll. A bejáratot őrző Óriás körül kristályliget gyönyörködteti a látogatókat, bent pedig további csodák várnak.

[caption id="attachment_5479" align="aligncenter" width="640"] Fotó: filckr[/caption]

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

One thought on “A világ tíz legimpozánsabb szökőkútja
  1. Visszajelzés: Szeretlek Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük