A világ tíz legimpozánsabb szökőkútja

Parkok és bármilyen más közterületek ékessége lehet egy-egy szökőkút. Ezekből a legegyszerűbbek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy gyönyörködtessenek, hiszen vízcsobogást hallgatni jól esik az embernek – egy üde, zöld erdő képzetét keltheti. A szökőkutak (mint sok minden más) lehetnek grandiózusak és különlegesek is, így a turisták számára szinte „kötelező látnivalónak” tekinthetőek. Összeállításunk a világ tíz, talán legszebb és legközismertebb szökőkútját mutatja be.

Bellagio szökőkút, Las Vegas

A Bellagio Hotel mesterséges tava közepén található a Bellagio szökőkút (hasonlóan a margit-szigeti társához) bizonyos időközönként zene és fényjátékkal kísért „táncoló vízzel” kápráztatja el az arra járókat.

Fotó: Nan Palmero
Fotó: Nan Palmero

Trevi-kút, Róma

A barokk stílusú, XVII. században épített kút nemcsak Fellini remekműve, az Édes élet (és benne Anita Ekberg feledhetetlen fürdőzése) miatt lett híres. A legenda szerint aki pénz dob a kútba, az biztosan vissza fog térni az örök városba.

Fotó: Keith.Bellvay
Fotó: Keith.Bellvay

Mágikus szökőkút a Montjuïc hegynél, Barcelona

Az 1929-es világkiállításra épült szökőkutat az 1992-es olimpiára teljesen felújították. A Montjuïcnál található látványosság szintén fény- és hangjátékkel varázsolja el a turistákat és a helyieket egyaránt.

Fotó: Oh Barcelona
Fotó: Oh Barcelona

A Jólét szökőkútja, Szingapúr

A Jólét szökőkútja Szingapúr egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában található. A Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb szökőkútja esténként lézershow-val „rukkol elő”.

fotó: William Cho
fotó: William Cho

Népek Barátsága szökőkút, Moszkva

Az erősen propagandisztikus céllal megépített szökőkút az egykori Szovjetunió fővárosában, Moszkvában található. A tizenhat aranyozott szobor az egykori szovjet tagköztársaságokat jelképezi. Éjszaka színes fényekbe öltözik a kút, a színek óránként tizenhatszor változnak.

Fotó: Nickolas Titkov
Fotó: Nickolas Titkov

Fontana di Tivoli, Tivoli

A Tivoliban található UNESCO világörökség részét képező Villa d’Este meseszép kertje és szökőkútjainak megtekintése a legnépszerűbb egynapos „kiruccanás” Rómából. A palotát a XVI. században építtette Ippolito d’Este bíboros, Lucrezia Borgia és Alfonso d’Este fia; a kertben kétszáznál több szökőkutat csodálhatunk meg.

Fotó: Jean-Pierre Dalbera
Fotó: Jean-Pierre Dalbera

Fahd király szökőkútja, Dzsidda, Szaúd-Arábia

A híres szökőkút a saját kategóriájában a legmagasabb a világon. A Vörös-tenger partjára 1985-ben épült látványosság 312 méter magasra lövi ki a tengervizet, és Dzsidda minden környékéről látható.

Fotó: wikipedia
Fotó: wikipedia

Archibald szökőkút, Sydney

Az első világháború emlékére állított szökőkút erősen görög-római hatást mutat. A középen álló, bronzból készült Apolló-szobor különböző, mítoszokból ismert figurákkal van körülvéve.

Fotó: pleican
Fotó: pleican

Sámson-szökőkút, Szentpétervár

Az „orosz Versallie-nak” nevezett Carszkoje Szelo palotaegyüttes és a hozzá tartozó kertek egyik ékessége a Sámson-szökőkút. Az 1730-as években emelt kút azt a jelenetet mutatja be, amikor Sámson puszta kézzel széttépi az oroszlán állkapcsát. A kompozíció Oroszország győzelmét jelképezi Svédország felett az északi háborúban.

Fotó: Yuhyi
Fotó: Yuhyi

Swarovski-szökőkút, Innsbruck

A különleges, fejet formázó szökőkút a Swarovski cég által fenntartott Kristálymúzeum előtt áll. A bejáratot őrző Óriás körül kristályliget gyönyörködteti a látogatókat, bent pedig további csodák várnak.

Fotó: filckr
Fotó: filckr

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Hirdetés(X)

“A világ tíz legimpozánsabb szökőkútja” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Szeretlek Magyarország

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

Adatvédelmi Tájékoztató: a hozzászólással / kommenteléssel egyidejűleg az Adatkezelési Szabályzatot megismertem és elfogadom, továbbá kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy a NetstarMedia a megadott adataimat a Tájékoztatóban meghatározott célokból kezelje.