A tokiói halpiac, mint turistalátványosság

 

A japán nevén Tsukiji piacként ismert nagykereskedelmi elosztó központ a világ egyik legismertebb és legnagyobb halpiaca, ahol naponta 2000 tonna tengeri áru forog. Különleges hangulatának, valamint elképesztő kínálatának köszönhetően mára Tokió egyik fő turistaattrakciója, sőt az utóbbi években már annyi turista keresi fel nap, mint nap, hogy már-már a kereskedést is zavarják.

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

Elhelyezkedését tekintve egyébként könnyen megközelíthető, a Tsukiji Shijo állomáson kell leszállni, ha az Oedo metróvonalon érkezünk és csak követni kell a turistákat, biztos, hogy mindenki ugyanarra tart!

Fotó:Kiss Tamás
Fotó:Kiss Tamás

Maga a komplexum két nagy részre osztható: kinti területe a kisebb üzletekkel és a piacon kapható friss árut feldolgozó éttermekkel már reggel 5-től nyitva van, a belső rész pedig kifejezetten a nagykereskedelem és a híres tonhal aukciók színhelye. A piacon minden nagyon friss és guszta, szinte egyáltalán nincs halszag, viszont a kínálat szemet gyönyörködtető, főleg nekünk, magyaroknak, akik számára a legtöbb tengeri herkentyű teljesen ismeretlen.

Fotó:fishbio.com
Fotó:fishbio.com

Ezért is érdemes betérni valamelyik büfébe ott helyben és kipróbálni többféle ételt, hiszen ilyen lehetőség tényleg kevés adódik az életben.

Fotó:androniki.photoshelter.com
Fotó:androniki.photoshelter.com

Az egyik legnagyobb buli maga a tonhal aukció, amelyet minden reggel 5:25 és 6:15 között rendeznek, viszont csak napi 120 látogatót engednek be, mivel az infrastruktúra ennyit bír, anélkül, hogy magukat az üzletkötéseket zavarnák. Korán kell kelnie tehát annak, aki látni szeretné élőben ezt hihetetlen show-t, ahol tízmilliókért cserélnek gazdát a méretes példányok.

Fotó:philipgreenspun.com
Fotó:philipgreenspun.com

Érkezéskor egyébként az Osakana Fukyu Központban kell bejelentkezni a programra, amely a Kachidoki kapunál található. Az aukciót a szerencsések egy kijelölt helyről nézhetik végig, fotózni lehet, de csak vaku nélkül.

Magának a piacnak egyébként vannak további írott és íratlan szabályai is, amiket a látogatás során illik betartani:

–          semmilyen módon ne zavard a kereskedést!

–          ne akadályozd a közlekedést! Legjobb, ha nem is hozol magaddal nagy hátizsákot, vagy bőröndöt!

–          kényelmes cipőben érkezz, a magas sarkú vagy a szandál nem ide való!

–          kisgyerekekkel és háziállatokkal hagyd ki ezt a programot!

–          ne dohányozz a piac területén!

–          És a legfontosabb: ne fogdosd az árut!

 

Jó étvágyat kívánunk!