2016 november 14 - Featured Oroszország

Szentpétervári „fehér éjszakák”

Szentpétervár, avagy a régi Leningrád a „fehér éjszakák”, s egyben Oroszország legszebb, leghangulatosabb, s történelmi-kulturális szempontból legértékesebb gyöngyszeme. Észak Velencéje területének kb. 10%-át borítja a víz, melyeken több száz gyönyörű híd ível át.

Szentpétervár híres „fehér éjszakáinak” fogalma egy természeti jelenséghez köthető, mely a Földünk 60. szélességi foka felett elhelyezkedő területeken tapasztalható. Az éjféli nap a Föld sarkai körül észlelhető jelenség, ilyenkor a Nap még éjfélkor is, lényegében 24 órán át a horizont felett marad. A kevés helynek megadatott jelenség május 25-e körül kezdődik és egészen július végéig tart. A turisták többsége is ekkor, és többek között ezért keresi fel Pétervárt.

[caption id="attachment_3634" align="aligncenter" width="640"] A Néva folyó Szentpétervárott, háttérben a Téli Palota és az Izsák-székesegyház kupolája[/caption]

A történelmi és kulturális nevezetességeken kívül igazán egyedi látvány, amikor éjszaka a város 300 hídja közül 20 felnyílik, utat biztosítván a tengeri hajóknak.

[caption id="attachment_3635" align="aligncenter" width="640"] A Palota-híd és a Péter-Pál erőd[/caption]

Szentpétervárott található a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező templom, az Izsák-székesegyház. Világhírnévnek örvendő nevezetességei az Auróra cirkáló, a történelmi tanulmányainkból mindenki számára ismerősen csengő Téli Palota, I. Péter bronz lovasszobra, vagy a Péter-Pál erőd, ahol az orosz cári családok sírjai találhatók. Szentpétervár ad otthont a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb múzeumának, a Téli Palotában található Ermitázsnak, ahol Oroszország leghíresebb képzőművészeti gyűjteményét őrzik, s közel 8000 festmény díszíti pompás termei falát. A képek közt megtalálhatók az olasz reneszánsz, a holland barokk, de a flamand, spanyol és francia festők híres képei is, így többek között Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano, Raffaello, Rembrandt, Rubens, El Greco, Manet, Claude Monet, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Pablo Picasso stb. művei.

[caption id="attachment_3636" align="aligncenter" width="640"] Petrodvarec lenyűgöző kertje és szökőkútjai[/caption]

Ha már a „fehér éjszakák” városában járunk, vétek kihagyni a Szentpétervártól csupán 29 km-re található Petrodvoreci Nyári Palotát, melyet sokan csak „Orosz Versailles”-ként emlegetnek. Több szintes, lépcsős jellegű parkjának együttesét szökőkutak, vízesések, túldíszített, aranyozott szobrok és pavilonok díszítik. A komplexum legkiemelkedőbb része természetesen a Palota Múzeum, amely hajdanán I. Péter orosz cár rezidenciája volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük