2016 szeptember 13 - környezetvédelem

Senki sem akarja a megunt ruháidat

A couchsurfereim nálam szokak hagyni ruhadarabokat. Van aki vásárolt valamit útközben, és még se kell nekik, megmutatják nekem, és ha nem is jó rám, akkor is elfogadom, mert jó lesz másnak, és van aki csak véletlenül szórja el a dolgait nálam. 

Kaptam így egy New York-i brandelt kiskabátot, ezt néha fel szoktam venni, sportmelltartót, amit rendszeresen is használok, itthoni pamutnadragot, ez a legkényelmesebb, legszeretettebb cuccom télen. Legutóbb az ausztrál surferem nekem adott egy vadonatúj 42-es méretű slim szabású farmert, mert próba nélkül vette meg és kicsi lett rá, rám viszont brutál nagy volt, így Madelynnek adtam két nappal később, rá tökéletes volt. Ezen kívül nagyon sok trikó, és fehérnemű maradt itt, ami természetesen ment a szemetesbe.

Nagyon sok éve nem veszek rendszeresen drága, minőségi ruhákat, kivéve a farmereimet a Levi's-ban, a GAP-ben és a RETRO-ban veszem, ami drága mind. A futócuccaim többsége a Nike boltból valók, arányaiban messze a futóruháimra költök a legtöbbet. Az utcai ruhák közül elszórva egy-két darab középkategóriás divatmárka néha bejátszik, viszont a mindennapi ruhatáram főleg a H&M, Promode, Springfield és a Zara adja. Igen fast fashion, de olcsó, és tetszenek a dolgaik. Ezen kívül a ruhatáram 70 %-a, amit még főleg huszonévesen vettem, minőségi drága darabok üzleti megbeszélésekre, de nem hordtam őket az elmúlt 10 évben legalább, mert kihíztam, de sajnáltam leselejtezni. Most viszont már jók rám :-) A polóim többsége mind city pólók, amit utazásaim során vásárolok, ezek közül épp ma selejteztem le a 2014-es Belgiumot, Positanot és Barcelonát (szétmentek), egy 2007-es párizsit (sosem hordtam, mert rövid). 

A textilek, amit leselejtezünk, mára katasztrófális méreteket öltött, köszönhetően a fast fashion iparágnak. Az amerikaiak 85 %-a a megunt, elhordott ruhadarabokat szimplán kidobják a szemetesbe, szerintem nálunk is hasonló az arány. Mindezen anyagok tele vannak vegyszerekkel, műanyaggal, szintetikus anyagokkal, még a pamut is szinezve van, kevés közülük a 100 % selyem, ami nyom nélkül lebomlik. Mindenki számára nyilvánvaló mekkora környezeti károkat okoznak ezen anyagok eltemetése, elégetése. Amerikaiak évente 35 kg ruhát dobnak ki fejenként. Én kb 5 kg-ot.