2015 szeptember 15 - Érdekességek a nagyvilágból

Pasporta Servo, az eszperantó couchsurfing

„Pasporta Servo”. Vajon milyen nyelven lehet ez a kifejezés? Talán a portugálra, spanyolra vagy valamelyik másik latin nyelvre tippelnének a legtöbben. Eláruljuk a megoldást. A két szó eszperantó nyelven van és „útlevél-szolgáltatásnak” lehetne fordítani. Erről a nyelvről az juthat először az ember eszébe, hogy a nyelvvizsga hiányában diplomát nem kapott diákok utolsó mentsvára. Pedig az eszperantó tanulásának van még egy gyakorlati, kézzelfogható haszna: a „Pasporta Servo” keretein belül a világ számos országában juthatunk ingyen szálláshoz. Feltéve persze, ha legalább hellyel-közel beszélünk eszperantóul.

[caption id="attachment_3550" align="alignleft" width="300"] Fotó: adventurejay[/caption]

Az eszperantó nyelv megalkotója, Lazar Zamenhof az akkor a cári Oroszországhoz, ma Lengyelországhoz tartozó Białystokban született a XIX. században. Szülővárosa sokféle nemzetiségnek, kultúrának adott otthont, gyerekkorában ő maga is kitűnően megtanult oroszul, jiddisül, lengyelül és németül (ezeket később megtoldotta még vagy féltucat különböző nyelvvel). Szülővárosának és gyerekkorának élményei juttatták arra a következtetésre, hogy szükség lenne valamiféle „közös nyelvre”, ami képes lenne a kultúrák közt hidat verni. Az általa megalkotott eszperantó nyelv nem vált világnyelvé, de a mesterséges nyelvek közül egyedüliként futott be értékelhető karriert.

[caption id="attachment_3551" align="alignright" width="300"] Fotó: Gideon[/caption]

Ez a nyelv nemcsak azért lehet szimpatikus, mert a kultúrák közti kommunikáció és békés együttélés előmozdítására jött létre, hanem mert nagy segítség lehet világjárás során. A TEJO (Fiatal Eszperantisták Világszervezete) minden évben közzétesz az interneten egy listát azoknak az eszperantistáknak a nevével és elérhetőségével, akik szívesen szállást adnának saját otthonukban egy (vagy több) másik eszperantistának. Elvileg a szállásadó kérheti a vendégül látottól a költségei megtérítését, de a gyakorlat inkább az, hogy a házigazda mindenben segíti a vendéget, kezdve attól, hogy a saját kocsiján viszi ide-oda, egészen addig, hogy minden este vacsorát főz neki. Természetesen a „Pasporto Servo” honlapja csak eszperantóul elérhető, illetve mindenfajta kommunikáció – magától értetendően – eszperantóul történik. Jó hír viszont, hogy ez a kivételeket nem ismerő, tökéletesen szabályos nyelv alapfokon cirka egy hónap alatt elsajátítható.

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

2 thoughts on “Pasporta Servo, az eszperantó couchsurfing
  1. Az eszperantó tényleg nagyon jó dolog, én magam 30-nál több országban voltam a segítségével.

    Ha valakit érdekel, érdemes alaposabban körülnézni a http://www.eszperanto.hu honlapon, talál ott játékos nyelvi ismerkedőt, szótárat, tanfolyamot, könyveket, utazási lehetőségeket, és sok más érdekes alkalmazási lehetőséget – többek között linket a Pasporta Servo (= ingyenes vendéglátó hálózat) weboldalára is! 🙂

  2. Az eszperantó tényleg nagyon jó dolog, én magam több mint 30 országban jártam a segítségével.

    Ha valakit érdekel, érdemes alaposabban körülnézni a http://www.eszperanto.hu oldalon, talál ott játékos nyelvi ismerkedőt, szótárat, tanfolyamot, könyveket, utazási lehetőséget és sok más hasznos alkalmazási lehetőséget – többek között linket a Pasposta Servo (= ingyenes vendéglátó hálózat) weboldalára is… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük