2015 szeptember 07 - Kanada New York

A Niagara-vízesés

Földünk egyik leglátogatottabb csodája az Egyesült Államok és Kanada határán található Niagara-vízesés. Az indián nyelven (nem véletlenül) „mennydörgő víznek” nevezett természeti látnivaló évente több mint tízmillió turistát vonz. A New York állambeli Niagara Fallsot, és szomszédos, kanadai ikervárosát – kis túlzással, de – az ide özönlő turisták tartják el.

[caption id="attachment_3721" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Elvir K[/caption]

A Niagara-vízesés tulajdonképpen nem egy, hanem három vízesés. A leglátványosabb és legtöbbet mutogatott rész a kanadai oldalon fekvő Patkó-zuhatag, amin a vízhozam 90%-a ledübörög. (Ráadásul ez a 90% folyamatosan nő, mert a Patkó minden éveben „hátrál” pár métert.) Az amerikai részhez legközelebb az Amerikai-zuhatag található. A középen lévő Menyasszonyi fátyol-zuhatag igencsak aprócskának tűnik monumentális szomszédjai mellett.

[caption id="attachment_3718" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Paul Blca[/caption]

A Niagara-vízesés létrejötte annak a ténynek tulajdonítható, hogy Nagy-Tavak vízszintje nem egyforma. Az egymással összeköttetéseben lévő tavak közötti folyókon így magától értetődően vízesések sora alakult ki, amelyek közül messze a leglátványosabbat csodálhatják meg azok, akik felkeresik Niagara Fallsot.

[caption id="attachment_3720" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Robert Linsdell[/caption]

A vízesés több pontból, több módon is megcsodálható. A Menyasszonyi fátyol mellett és alatt egy lépcsőrendszert alakítottak ki, az itt ledübörgő víztömeg így közvetlen közelről látható; természetesen a túrához egy egész testet befedő vastag esőköpeny is jár. Szintén vízálló ruhákat osztogatnak azoknak, akik egy motorcsónakos túrára fizetnek be a Patkó közvetlen közelébe.

[caption id="attachment_4619" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Woody Hibbard[/caption]

Helikopterről is megcsodálható a Niagara-vízesés – persze ezért mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de a látvány szemkápráztató. Kanadai oldalon található a 160 méter magas Skylon kilátó, amelynek a tetejéről szintén csodás a kilátás.

[caption id="attachment_3719" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Prayintno[/caption]

Érdekességnek (és kedélyek borzolására): párévente mindig akad egy bátor, vagy inkább vakmerő vállalkozó, aki különböző vízi eszközökkel, csónakkal vagy kajakkal megpróbál „lehajózni” a Patkón. A Niagara-vízesés történetében az első személy, aki túlélte a kalandot, egy hatvanon felüli nyugdíjas tanítónő volt. Annie Taylor egy hordóba bújva vészelte át a zuhanást a vízesésen keresztül a Niagara folyóba.

És végezetül még néhány lélegzetelállító kép.

[caption id="attachment_4618" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Lima Pix[/caption] [caption id="attachment_4620" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Ron Snyder[/caption] [caption id="attachment_4621" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Kevin Rowan[/caption] [caption id="attachment_4622" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Yuan Lee[/caption]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük