2016 november 28 - Érdekességek a nagyvilágból

Mi is az az ökoturizmus

Jó tizenöt évvel ezelőtt, unokanővérem Magyarországon tartott esküvőjére, a holland vőlegény rokonságának egy része vonattal érkezett. Sokan értetlenkedett ezen, nagyon nem tűnt logikusnak, hogy miért nem az ugyanannyiba kerülő, viszont jóval gyorsabb repülőt választották. Ők csak azt felelték, hogy mivel a légi közlekedés meglehetősen környezetszennyező, elvből nem veszik igénybe.

Az eset akkor feltűnést keltett a környezetemben, de szerencsére mára egyre többen és többen vannak azok (hazánkban is), akik mindennapjaik és életstílusuk alakításánál figyelembe veszik a fenntarthatóságot. Hiszen a környezeti erőforrások, a tiszta víz, a zöld erős és a levegő nem végtelenek, vigyáznunk kell rájuk. És erre akkor is gondolni kell, amikor utazásunk célja a világ természeti és a kulturális örökségének megcsodálása. Például azért, hogy unokáin is láthassák ezeket az értékeket.

[caption id="attachment_5770" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

Az ökoturizmusnak nincs egységesen elfogadott definíciója. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a kérdéses fogalom a környezetért felelősséget vállaló látogatást jelenti természeti és kulturális látnivalókhoz úgy, hogy közben mindent megteszünk ezek megkímélésére. Fontos eleme még a meghatározásnak a helyiek „gazdasági előnyhöz való juttatása”, vagyis a helyi alapanyagokból dolgozó helyi tulajdonos által üzemeltetett étterem meglátogatása a McDonald’s helyett.

[caption id="attachment_5771" align="aligncenter" width="800"] fotó: wikipedia[/caption]

Egy másik világszervezet, az Ökoklub az ökológiai turizmust, mint folyamatot határozza meg, amely (remélhetőleg a minél közelebbi) jövőben megváltoztatja a turizmus iparágának egészét. A definíció talán legfontosabb eleme, hogy a turista minimalizálja saját környezeti hatásait. Ez lehet az utazás megválasztásnak módja, a helyben termelt élelmiszer megvásárlása, de a legfontosabb betartandó szabály az, hogy „Ne hagyj hátra semmit csak a lábnyomodat! És ne vigyél haza semmit csak az emlékeidet!” Vagy csak a fényképeidet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük