2016 november 15 - Featured Mauritius

Mauritius „vízalatti” vízesése – Álom vagy valóság?

Mindannyiunknak volt már része optikai csalódásban élete során. Mauritius híres vízesése is egy ilyen érzékleti csalódáson alapuló páratlan természeti illúzió, mely épp ezért 2008 óta az UNESCO Világörökségek is része.

Az Indiai-óceán nyugati részén, Madagaszkár viszonylagos közelében megbúvó picinyke szigetcsoport, Mauritius ad otthont a „vízalatti vízesés” látszatát keltő világhírű üledéklerakódásnak. A sötét- és világoskék szín több árnyalata, a fehér és szürke „habok” élethűen adják vissza a természetben logikusan és spontán előforduló tengeri mélységek hatásait.

A műholdfelvételeket nézve vagy a magasból, pl. repülőből fotózva egy csodálatos, egyszersmind félelmetes mélységű vízesés látványa tárul elénk, mely mintha mindent képes lenne magába szippantani. Az egész ugyanakkor nem más, mint egy modern korban, a nem is oly távoli múltban kialakult geológiai-természeti jelenség, az óceán homokjának és iszapjának a víz alatt történő lerakódása.

[caption id="attachment_3626" align="aligncenter" width="640"] Fotó forrása: Kavita Hada, Pinterest[/caption]

A „vizes illúzió” a Le Morne félsziget azonos nevű, 556 m magas bazalthegységének része, mely több barlangot is rejt, s ez öleli körül az azúr- és égszínkék lagúnát.

Mauritiust a 10. század végén a terjeszkedő és fejlett kultúrájú arabok fedezték fel, majd 1510 körül a portugálok is megjelentek a szigeten. Mint a szigetek általában, Mauritius sem tudott ellenállni a különböző népek lerohanásának, így volt angol, holland és francia gyarmat is. Ez utóbbitól 1968-ban függetlenedett. A 19. század közepéig – szökött – rab-, fogoly- és rabszolga-sziget volt. A rabszolgaságot 1835. február 1-jén törölték el Mauritiuson, ám a „hírvivő” rendőrök elől a rabszolgák félelmükben a tengerbe vetették magukat Morne magaslatáról. 1835 óta a Morne-hegy a szabadság jelképe, február 1. pedig a rabszolgákra emlékezés napja az egyedülálló mikroklímával bíró szigetcsoporton.

[caption id="attachment_3627" align="aligncenter" width="640"] Móló Mauritius tengerpartján[/caption]

Ma fényűző luxusszállodák, golfpályák, nagyvilági és közvetlen hangulatú bárok, helyi és nemzetközi kulináris világot bemutató éttermek és üzletek várják az ide látogató turistákat. Bár a sziget önmagában is érdekes turisztikai célpont, a „vízalatti vízesés” látványának személyes átélése garantáltan feledhetetlenné teszi a hosszú utazást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük