Malajziai nyaralás a paradicsomi Tioman-szigeten

A turistahordák által még felfedezetlennek számító, Malajzia keleti oldalán elhelyezkedő sziget az egyik legalkalmasabb úticél, ha totális relaxációra és a civilizációtól való eltávolodásra vágyunk. Bár tőlünk elég messze van, egy malajziai vagy szingapúri nyaralás méltó befejezése lehet. Hiszen kit ne vonzana a sziget finomhomokos strandjaival, trópusi élővilágával és kristálytiszta tengervizével, amelyben csodás korallok várják, hogy a mélybe merülve felfedezzük őket?

Ez Tioman; nem több, nem kevesebb. Pont egy olyan nyugalmat kínáló forró sziget, ahol a nyaralás alatt teljesen kisimulnak a ráncaink, kiegyenesedik minden idegszálunk, és tényleg úgy érezzük, a világ végén vagyunk, távol a nagyvárosok zajától, a hétköznapi problémáktól.

Tioman_runway_01

Az idejutást tekintve az egyik lehetőség, hogy légi úton közelítjük meg a szigeten található parányi repteret: naponta járnak ide kisrepülők mind Kuala Lumpurból, mind pedig Szingapúrból.

commons.wikimedia.com
commons.wikimedia.com

Aki viszont kisebb büdzsével rendelkezik, útra kelhet például busszal is Mersing kikötője felé, amelyből naponta több alkalommal, menetrend szerint indulnak a hajójáratok a szigetre. Jó tudni, hogy ezek a hajók javarészt kb. 15-20 fős motoros kis járgányok, amelyeket nagy hullámok esetén úgy dobál a tenger, a sofőrök pedig úgy nyomják neki, hogy a nyaralók legalább egyharmada rókázik, mire odaér Tiomanra.

Tioman_FastFerry

Szélcsendben nincs semmi probléma, olyankor igazán nagy élmény a közel 3 órás tengeri út.

A szigetre érve számos szálláshely közül választhatunk, pénztárcától függően bérelhetünk akár 10 dollár körüli áron egyszerű kis bungalót, vagy célba vehetjük a spa-központtal és minden földi jóval ellátott ötcsillagos kategóriát is.

Pulau-Tioman-Island-3

Bármelyikre is essen a választás, az biztos, hogy a végtelen hosszú tengerparton nagyjából egyedül leszünk az elkövetkezendő napokban, hiszen olyan kevesen élnek itt, és viszonylag olyan kevés turista talál ide, hogy nem kell küzdeni a helyekért a strandokon.

Tioman-Island-malaysia

A legtöbb élőlény, akikkel találkozhatunk, azok a majmok, a teknősök vagy a gyíkok. A búvárkodás, illetve snorkeling kedvelői számára is ideális választás lehet ez a sziget, hiszen mind a szolgáltatásokat, mind pedig az adottságokat illetően megvan minden, ami a tenger mélyének kalandos felfedezéséhez szükséges.

tiomancoralislandjpg