2015 szeptember 24 - Érdekességek a nagyvilágból

Variációk egy témára, avagy hol van Európa közepe?

[caption id="attachment_3334" align="alignright" width="300"] Fotó: wikimedia[/caption]

Hol van Európa legészakibb pontja? És hol a legdélibb, vagy a legnyugatibb? Ezekre a kérdésekre viszonylag egyszerű pontos választ adni. Ennél bonyolultabb az a felvetés, hogy hol található Európa geográfiai középpontja. A kérdésre több válasz is adható, hiszen ezen földrajzi pontnak a meghatározása függ attól, hogy mit értünk Európa alatt, mely szigeteket veszünk figyelemben számításaink elkészítése során. Középpontban lenni kitüntetett helynek számít, így nem csoda, hogy tucatnyi falu létezik, ahol lelkes lokálpatrióták vallják (hol komoly tudományos mérések, hol csak a szájhagyomány alapján), hogy lakóhelyük Európa közepe. Cikkünk a teljesség igény nélkül bemutat párat ezen települések közül.

[caption id="attachment_3336" align="alignleft" width="236"] Fotó: wikipedia[/caption]

Geográfiával foglalkozó szakemberek közül először a XVIII. század végén a lengyeleknek jutott eszükbe, hogy meghatározzák Európa közepét. Számításaiknál a szigeteket nem vették figyelembe, csak meghatározták azt a pontot, amely a földrész négy szélső (legkeletibb, legnyugatibb stb.) pontjától egyenlő távolságban fekszik. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a lengyelországi Suchowola falucska Európa közepe. A későbbi számítások alapján is gyanakodhatunk arra, hogy némi nacionalista elfogultság is befolyásolhatta a geográfusok szakmai munkáját, hiszen rendre saját hazájukban találták meg a kitüntetett pontot. Monarchiabeli tudósok a XIX. század során először Körmöcbányát, majd a kárpátaljai Rahót „tették meg” az öreg kontinens centrumának. Később szovjet tudósok az akkor már az Ukrán SZSZK részét képző település mellett tették le a voksukat.

[caption id="attachment_3337" align="alignright" width="300"] Fotó: wikipedia[/caption]

Egészen új (1992-es) mérések szerint a Miskolctól nem messze fekvő Tállya büszkélkedhet Európa közepe címmel. Szintén friss az a számítás, amely során a legtávolabbi szigeteket is figyelembe vették. E szerint az észtországi Mõnnuste áll kontinensünk centrumában.

A téma iránt fogékonyaknak: pár éve lengyel-német dokumentumfilm készült ezekről a településekről Középpont (The Center) címmel, amiben a stáb végigjárja és -filmezi Európa „közepeit”, több mint ezer kilométert megtéve a „legnyugatibb” középtől a „legkeletibb” középig.

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük