Dian Fossey által megfigyelt, kritikusan veszélyeztetett hegyi gorillákkal csupán három közép-afrikai országban találkozhatunk természetes élőhelyükön: Ugandában, Ruandában és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban. Uganda és Ruanda rejtettnek és elzártnak tekinthető a turisták elől, ezért megőrizték érintetlenségüket, páratlan természeti értékeiket. Felszínüket kráter-tavak, esőerdős hegyvidék, egyedülállóan gazdag élővilág, Ugandát pedig tágas szavannák is tarkítják. Minden szépségük mellett az orvvadászattal azonban a mai napig is komoly küzdelmet kell folytatniuk.

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetnek 90 napos kelet-afrikai közös vízumot, amely többszöri belépésre jogosít.

A kiemelkedően jó közbiztonságú Kampala fővárosú Ugandába és a Kigali fővárosú Ruandába beutazáskor igazolni kell a sárgaláz elleni oltottságot, de a gorillaleshez kötelező a Hepatitis-A elleni védőoltás is, ill. fertőző betegségekkel tilos a belépés a parkokba. Javasolt továbbá a Hepatitis-B, a hastífusz elleni oltás és a tetanusz, ill. a malária elleni gyógyszer.

Bár a főbb nemzeti parkokba és országhatárokhoz vezető utakat aszfaltozzák, a közúthálózat 80%-a földút Ugandában, így döcögős utazásra számítsunk.

Ezüsthátú (kifejlett hím, családfő) hegyi gorilla
Ezüsthátú (kifejlett hím, családfő) hegyi gorilla

A gorillatúrák szigorú szabályokhoz kötöttek és méregdrágák, 600 dollár alatt aligha úszhatjuk meg. Mialatt a csoport a gorillákkal van (ez idő nem több, mint egy óra), nem szabad attól elszakadni, a gorillákat 7 méteren belül megközelíteni, kihívóan a szemükbe nézni, ill. köhögésnél, tüsszentésnél ajánlott tőlük elfordulni. Gorillakövetésen 18 éves kor alatt nem lehet részt venni.

Gorillák a ruanda-i Volcanoes Nemzeti Parkban
Gorillák a ruanda-i Volcanoes Nemzeti Parkban

Ugandában gorillalesre a dél-nyugat ugandai Bwindi Nemzeti Parkba mehetünk. A Park a Nyugati-hasadékvölgy szélén található, 331 km2 nagyságú, az Ishasha-szurdok és a 2607 m magas Rwamanyonyi-csúcs között terül el. A hegyi gorillák turisztikai látogatására itt 2004 áprilisa óta van lehetőség, s mivel a terepviszonyok miatt a reggel induló túra komoly kihívás, fontos a jó erőnlét.

Hegyi gorilla bébi a Virunga Nemzeti Parkban
Hegyi gorillabébi a Virunga Nemzeti Parkban

Míg Ugandában ezer más szafariprogramot is találunk, Ruandába, az „ezer domb országába” a turisták kifejezetten a hegyigorilla-trekking miatt mennek, amely túrák 750 dollár alatt nem érhetők el. Ruanda felszínének javát a kelet-afrikai-magasföld uralja, amit nyugatról a Kivu-tó, északon a Virunga-hegység határol. A vulkanikus képződményű Virunga Nemzeti Park esőerdői szolgálnak a hegyi gorillák élőhelyéül, így a ruandai gorillalesek itt zajlanak.

Hegyi gorilla bébi és mamája a ruanda-i hegyekben
Hegyi gorilla bébi és mamája a ruanda-i hegyekben

Habár a gorillákkal egy óránál többet nem időzhetnek a laikus látogatók, a túra – a követés eredményességétől függően – akár az egész napot is igénybe veheti.

Az alábbi videó főszereplője pedig ugyan nem hegyi gorilla, de végtelenül aranyos.

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.