Sok tudósítást hallhattunk már cápatámadásokról a világ minden tájáról, azt azonban sokszor nem is tudjuk pontosan, hogy hol kell a leginkább óvakodnunk ezektől a tengeri szörnyetegektől.

Amerika és Óceánia élen jár a cápatámadások terén, ugyanis ezeken a területeket él a legtöbb, embert ölni képes cápa. Ausztrália partjai rendkívül veszélyesnek számítanak, hiszen a földrész 166 féle cápafaj otthona. A balesetek 28%-át okozzák ezek az állatok, és a támadások 39%-a sajnálatos módon halálos kimenetelű. Ebből következik, hogy nagyjából egyetlenegy ausztráliai partszakaszra sem mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy biztonságos a fürdőzők számára. Nézzük tehát, hogy hol kell a leginkább óvakodnunk, ha nem szeretnénk szembetalálkozni egy ilyen vadállattal. Persze a turistaprogramként kínált ketreces merülésnél kifejezetten előny, ha a terület hemzseg a cápáktól…

Fotó: Wikipédia
Fotó: en.wikipedia.org

A legveszélyesebbnek mondott térség New South Wales, ahol a támadások közel fele végződik halállal, bár rengeteg védőhálót helyeztek már ki ezekre a strandokra.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Queensland szintén hírhedten veszélyes hely, talán azért is, mert itt a cápák általában óriási méretűek, így nagy eséllyel okoznak halálos sérüléseket.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Az északi területeken a félelmet a cápák mellett a halálos marású medúzák is fokozzák, így ha például Tiwi-szigeti nyaralást tervezel, készülj fel ezekre is! Ha pedig a nyugat-broome-i türkizkék vizű csodaszép Cable Beachre keveredsz, ne csodálkozz, ha krokodilokkal is szembe találkozol!

Fotó:beaumitchell.com
Fotó: beaumitchell.com

Alapszabály, hogy mindig légy körültekintő, ha a vízben vagy. Ha mégis megtalál egy vízi szörny, fontos, hogy maradj nyugodt és határozott. Mindig kövesd a szemeddel a cápa mozgását, hogy lásd, honnan fog támadni. Ne kapálózz, inkább helyezkedj támadó pozícióba és a cápa fejét célozd bármilyen eszközzel, vagy akár az ököddel. Legjobb, ha a szemét, illetve az orrát tudod eltalálni. Ha ez jól sikerült, irány a part, vagy a legközelebbi csónak!

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.