Ahogyan arról az Index is beszámolt, csodálatos, nagy felbontású képet készített a napokban a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája a Bahama-szigetek homokzátonyairól és a közöttük húzódó árapály-csatornákról.

A fénykép annyira részletes, hogy még a szigetek fölött áthúzó repülőgépet is látni lehet rajta.

Bahama-szigetek | Fotó: M. Justin Wilkinson
Bahama-szigetek | Fotó: M. Justin Wilkinson

A NASA oldalán közzétett leírásból pedig kiderül, hogy a Bahamák jellegzetes színvilágának és a szigetek formáinak köszönhetően az űrből is könnyen felismerhető. Az árapály által kialakított csatornákon hatalmas mennyiségű víz zúdul át a zátonyok között nap mint nap; ezek a folyók néhol akár 25 méter mély árkokat is vájhatnak az amúgy sekély zátonyokba.

Bahama-szigetek | Fotó: M. Justin Wilkinson
Bahama-szigetek | Fotó: M. Justin Wilkinson

A fényképeken látható Exuma szigetet több száz homokzátony alkotja, és arról nevezetes, hogy a főbb szigetektől távolabb fekszik, így manapság igen népszerű a gazdagok körében, akik előszeretettel vásárolgatnak homokzátonyokat ezen a környéken. Régen pedig kalózok, például William Kidd rejtekhelyéül szolgált. Kidd kapitány egy tragikus sorsú skót tengerész volt, akit kalózkodásért először perbe fogtak, majd végül ki is végeztek. Sokak szerint jogtalanul, hiszen akcióinak nagy részét nem öncélúan, hanem angol felkérésre indította.

William Kidd kapitány
William Kidd kapitány

Végezetül pedig egy videó az űrállomásról. Csak így, kommentár nélkül, mert mit is lehetne ehhez hozzáfűzni?

IRÁNY VISSZA A FŐOLDALRA!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.