2017 január 10 - Bulgária

Az egykori szocialista tengerpart – Bulgária nyaralás

Bulgária a szocializmusban a családok első számú külföldi nyaralóhelye volt, ám a rendszerváltást követően hosszú évekre elfelejtődött, s csak néhány éve fedeztek fel újra a bolgár tengerpart napjainkban már minden luxust kielégítő szállodáit és egyszerű apartmanházait.

A Fekete-tenger a többi tengerparthoz képest – leszámítva bizonyos görög területeket – még mindig az olcsóbb nyaralóhelyek köré tartozik. Az elmúlt években a bolgár tengerpart a legdinamikusabban fejlődő úti céllá vált a tengerparti nyaralások terén.

[caption id="attachment_4668" align="aligncenter" width="640"] Bulgária Napospartja[/caption]

Legismertebb és legkedveltebb üdülőhelye a Burgasztól 40 kilométerre fekvő Napospart, mivel 8 kilométer hosszú partszakaszán strandjai lassan mélyülők, finom homokosak, ezért a kisgyermekes családok és az idősebb utazók számára is ideális választás. Annak dacára is, hogy a napernyőkért és napozóágyakért mindenütt külön kell fizetni, ám 2,5 eurónál többet rendszerint nem kérnek érte. Az üdülőközpontban 2003 óta aquapark is üzemel.

[caption id="attachment_4670" align="aligncenter" width="640"] Neszebár-parti naplemente[/caption]

Napospart déli része lényegében összeépült Neszebárral, ill. annak műemléki óvárosával, amit még a görögök alapítottak a Kr. e. 5. században. Keskeny földsáv köti össze a szárazfölddel, melyet az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánított a teljes óvárossal egyetemben. Neszebárban 41 templom található, több közüle bizánci stílusban épült középkori építmény. Finom homokos strandja Neszebár déli részén, 4 kilométer hosszan terül el. Napospart és Neszebár között busz, Dottó és vízitaxi is közlekedik.

[caption id="attachment_4669" align="aligncenter" width="640"] A széles, finom homokos Albena strand[/caption]

Mindazok, akik nem a Naposparton vagy Neszebárban szeretnének strandolni bulgáriai nyaralásuk során, szintén jó választás lehet Albena, az Aranyhomok, Kranevo, Pomorie vagy Szozopol, melyek közül Zlatni Pjaszaci-t, azaz Aranyhomokot emelnénk ki. A Várnától 15 kilométerre északra található településen van Bulgária legtöbb 4-5 csillagos szállodája. A part mentén hangulatos sétány, ill. izgalmas és színvonalas szórakozási lehetőségek kínálkoznak. Aranyhomok strandja a környék egyik legkedveltebb partszakasza, ráadásul az üdülőhely nyugati részén található az Aquapolis aquapark is, mely igazi nemzetközi színvonalú élményfürdő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük