A tenger mélyén rejtőző titkok mindig is izgatták az emberek fantáziáját. Mindig is voltak, akik nem elégedettek meg azzal, hogy csupán léket kapott kalózhajók és kincseik rejtőznek a hullámok alatt, hanem egy egész kontinens, Atlantisz elsüllyesztésével „vádolták meg” az óceánt. Teljes egészében hullámsírba merült civilizáció még nem került elő a mélyből, de igenis léteznek tengerek mélyén rejlő ősi épületek, régészeti emlékek. Ezek egy részét kiemelik a víz alól és különböző múzeumokban állítják ki, más részüket a felfedezési helyén hagyják. Összeállításunkban ezekből az érdekességekből mutatunk be néhányat.

Atlit Yam, Izrael

Izrael egy tengerparti településétől, Atlittól nem messze 12 méterrel a tenger szintje alatt fedeztek fel a régészek egy neolitikumból származó város maradványait. A hátramaradt cserépmaradványok alapján a település az időszámításunk előtt 6300-6900 körül virágozhatott. Sorsát a fokozatosan emelkedő tengerszint pecsételte meg.

Atlit Yam Fotó: wikipedia
Atlit Yam Fotó: wikipedia

Lion City, Quiandao-t, Kína

Lion City, más néven Shi Cheng ezer éve a Zhejiangb tartomány politikai és gazdasági központja volt, mára jó pár méter mélyen, a Quiandao-tó mélyén fekszik. A város elsüllyedése nem valami természeti katasztrófához köthető esemény volt, Kína kommunista vezetése 1959-ben árasztotta el Lion Cityt egy erőmű építése kapcsán. (Magyar olvasónak ismerős lehet az eljárás, az erdélyi falurombolás szimbólumává vált Bözödújfalu is „ipari érdekből” került víz alá.)

Lion City Fotó: wikimedia
Lion City Fotó: wikimedia

Kleopátra palotája, Alexandria, Egyiptom

Kleopátra királynő palotáját, illetve a hozzá tartozó templomot a Földközi-tenger mélye rejti. Az épületegyüttes a VIII-IX. században, egy földrengés következményeként került a tenger szintje alá. Az épületegyütteshez tartozó használati tárgyak kis amulettek, szobrok és pénzérmék egy részét élelmes kereskedők kihalászták és eladták.

Yonaguni-Jima Piramisok, Japán

A tenger alatti leletegyüttes eredete erősen vitatott. A Japán fennhatóság alatt lévő Yonaguni szigete mellett a nyolcvanas években búváros akadtak rá a különleges, háromszög alakú kövekre. Egyes vélemények szerint a természet véletlen játékaként jöttek létre az egyedülálló alakzatok. Mások ősi, több ezer éves civilizációt sejtenek a leletegyüttes mögött.

Yonaguni piramis Fotó: wikimedia
Yonaguni piramis Fotó: wikimedia

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

  1. Nekem az a véleményem, hogy a sokat emlegetett “Atlantisz” nem egy várost, hanem egy bizonyos korszak szintetizált kultúráját rejti, melyet
    európaiként főleg a Földközi tenger és a parti hajózással megközelíthető
    Atlanti óceáni térségben találjuk
    Ildikó

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.