2016 november 24 - Érdekességek a nagyvilágból

A legérdekesebb szellemvárosok

Az elhagyatott települések mindenkiben (ilyen, vagy olyan mértékben) borzongást váltanak ki. Az egykor emberek járta, de aztán az enyészetnek átadott utcák és házak mindig valami tragédiát, vagy katasztrófát sejtetnek, és ez atmoszféra rányomja a bélyegét a szellemvárosokra.

St Elmo, Colorado

A település, mint annyi más város, két dolognak köszönhette egykori virágzását: az aranyláznak és a vasútnak. De aztán vasútvonalat 1922-ben megszüntették, ezt követően vált szellemvárossá St Elemo. Sok épület, benne a lakosok holmijaival, még megtekinthető. Számos túraútvonalon és jelzetlen autóút vezet a településre.

[caption id="attachment_6169" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikipedia[/caption]

Chaco Canyon, Új Mexikó

A fehér emberek megérkezése előtti, a IX. és XII. század között virágzó Chacho kultúra központja volt a róluk elnevezett szurdokvölgy. A cayon egykor vallási, polgári és katonai központként funkcionált. A kiva néven ismert épületekből sok máig megmaradt.

[caption id="attachment_6171" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

Bodie, Kaliforniai

A XIX. század derekán Bodie igazi vadnyugati város volt, amit az aranyláz hozott létre, és ahol tűzpárbajjal és verekedéssel intézték el a nézeteltéréseket. A század végére a bányák kimerültek és a lakosok sorra elhagyták a települést. Az utolsó százötven épületből a lakók azért költöztek ki, mert félő volt, hogy azok a fejükre omlanak.

[caption id="attachment_6172" align="aligncenter" width="640"] fotó: Sivakumar[/caption]

Humberstone és Santa Laura, Atamaka sivatag, Chile

A salétrombányák által eltartott két település 1958-ban vált lakatlanná. Rengeteg épület marad épen, köztük egy színház és egy hotel. Az autóval könnyen megközelíthető szellemvárosokat az UNESCO 2005-ben védelem alá helyezte.

[caption id="attachment_6174" align="aligncenter" width="640"] fotó: Carlos Varela[/caption]

Bhangarh, Rajasthan, India

Az indiai város rövid virágzása a XVI. században kezdődött, lokális „királyságként” ismerték mintegy kétszáz évig. Az 1720-as években Jaipur rájája elfoglalta, ezzel együtt a város megszűnt lakottnak lenni. A település látogatható, azzal a szigorú kikötéssel, hogy napfelkelte előtt tilos a területére lépni és a naplementéig el kell hagyni.

[caption id="attachment_6173" align="aligncenter" width="640"] fotó: Shahnawaz Sid[/caption]

Kayaköy, Anatólia, Törökország

A XX. században dívó, szomorú emlékű lakosságcserék és kitelepítések néptelenítették el Kayaköy városát. A görögök által lakott településen élőket, 1923-ban a görög-török háború lezárása után áttelepítették az anyaországba. A megmaradt épületeket (köztük két ortodox templomot) történelmi emlékhelyként tartják számon.

[caption id="attachment_6175" align="aligncenter" width="640"] fotó: Bekir Topuz[/caption]

Pyramiden, Spitzbergák, Norvégia

Az egykori Szovjetunió részét képező, sarkvidéki települést az itt lévő szénlelőhely miatt hozták létre. A bánya kimerülése után természetesen a lakók is elmentek (szó szerint melegebb éghajlatra). Pedig a várost szocialista mintatelepülésnek szánták, sportközponttal és Lenin szoborral. A könyvtárban még megtalálható az minden kötet (a Sztálin összes a lakók nem érezték szükségesnek magukkal vinni), a koncertteremben pedig a világ legészakibb zongorája látható.

[caption id="attachment_6176" align="aligncenter" width="640"] fotó: wikimedia[/caption]

Herculaneum, Nápoly, Olaszország

Nem csupán Pompei, hanem az annál kisebb Herculaneum is a Vezúv kitörésének esett áldozatul i. sz. 79-ben. A hamu alól előkerült település jóval kisebb területen fekszik, mint a talán ismertebb Pompei, viszont a római kori villák és boltok jóval épebb állapotban kerültek napvilágra. A hajdanvolt városka a nápolyi tömegközlekedéssel könnyűszerrel megközelíthető.

[caption id="attachment_6177" align="aligncenter" width="640"] fotó: SJ Pinkney[/caption]

Belchite, Spanyolország

A Zaragoza közelében lévő városka tragikus mementója a háború borzalmainak. A spanyol polgárháború alatt a települést Franco csapatai elfoglalták, de a köztársaság pártiak 1937-ben megkíséreltek egy ostromot a visszaszerzésére. Ezekben a harcokban vált szellemvárossá Belchite.

[caption id="attachment_6178" align="aligncenter" width="640"] fotó: Christian Lendl[/caption]

Kolmanskop, Namíbia

A közeli gyémántbánya lakói éltek egykor Kolmanskop házaiban. Az 1950-es években azonban elhagyták a várost, amit sivatag homokja lassan, de biztosan magába nyel. A természet munkájának eredménye ellenére néhány épület a mai napig jó állapotban van.

[caption id="attachment_6179" align="aligncenter" width="640"] fotó: Christiaan Triebert[/caption] Forrás: intelligenttravel.nationalgeographic.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük