Jemen, az „1001 éjszaka meséinek” világa

Jemen a nyugati kultúra számára zárt, ismeretlen ország, ahová az utazás egyedül nem ajánlott biztonsági okokból, csoportos utat találni viszont alig lehet. Pedig ez a pici, közel-keleti arab állam mindenki várakozását felülmúlja!

Szanaa, Saleh mecset
Szanaa, Saleh mecset

Jemen fővárosa a 2000 m magasan fekvő Szanaa, óvárosa az UNESCO Világörökség része páratlan építészete miatt. A ma is lakott, több mint 1000 éves épületei bazaltkőből, téglából és sárból készültek, az ablakok körül fehér gipsz díszeleg, így mézeskalácsfalu érzetét keltik a látogatóban. Szanaaban a bazárt és a Nemzeti Múzeumot is érdemes felkeresni.

Jibla
Jibla

Jibla ősi városa Arwa királynő uralkodása alatt, a 11-12. században élte virágkorát, melyről mecsete és palotája árulkodik. Taiz, Jemen egykori fővárosa a 3000 m magas Sabir hegy oldalára épült. A város házai barna, míg mecsetei fehér téglából épültek. Különleges látnivalói a Kairói vár vagy Citadella, az al-Ashrafiah mecset és a fűszerpiac.

Taiz
Taiz

A világörökség Zabid az oktatás központjaként könyvtárairól és egyeteméről, ill. az al-Ashaar mecsetről híres. Az itt található épületek belső terei rendkívül gazdagon díszítettek, ám homlokzatuk igen puritán, így a tulajdonosok el tudták titkolni valós gazdagságukat.

Kawkaban
Kawkaban

Kawkaban Jemen 15. századi fővárosa, nevét a két, drágakövekkel pazarul díszített palotáról kapta. Mivel mindkettő neve „csillag”-ot jelentett, a város neve Kawkaban, azaz „két csillag” lett.

Kahil, Haraz hegy
Kahil, Haraz hegy

Wadi Dahr a fővárostól északnyugatra található, fő attrakciója a 19. századi Dar Al-Hajar, azaz Sziklapalota, mely egy hatalmas szikla tetejére épült. Imam Yahya nyári rezidenciaként használta, ma a jemeni kormány bérli különböző eseményekre. Alatta a völgyben bújik meg Suq al-Wadi falu, ahová a helyiek piknikezni járnak. Szintúgy Jabal Buraba, mely az utolsó arábiai erdők egyikeként az UNESCO Világörökség része, s az Arab-félszigeten egyetlen őshonos páviánfaj, a galléros páviánok otthona.

Hím galléros pávián
Hím galléros pávián
Hirdetés(X)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.

Adatvédelmi Tájékoztató: a hozzászólással / kommenteléssel egyidejűleg az Adatkezelési Szabályzatot megismertem és elfogadom, továbbá kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy a NetstarMedia a megadott adataimat a Tájékoztatóban meghatározott célokból kezelje.