Oroszország bővelkedik a földalatti csodákban, és Kamcsatka félszigete is épp egy ilyen barlangot rejt. De még milyen varázslatos barlangot! A helyszín mágikus birodalma a tűz és a víz összefogásából születik és egy színpompás mesevilágba kalauzol.

Fotó: Michael Zelensky
Fotó: Michael Zelensky

A Kamcsatkai félsziget lehetne akár a vulkánok félszigete is, a Csendes-óceánban fekvő területen számos folyamatosan működő vulkán található. Egyikük jóvoltából alakulhatott ki a különleges Mutnovsky-jégbarlang. A barlang különlegessége, hogy mennyezete olyan képet kelt, mintha végtelenül puha, néhol színes, néhol hófehér felhőtömegek borítanák.

Na de hogyan lehetséges ez?

Fotó: Marc Szeglat
Fotó: Marc Szeglat

A Távol-keleti kis csoda hosszú folyamatokon megy keresztül, és több tényezőnek kell megvalósulnia, mire ilyen elbűvölő lesz.

A Mutnovsky vulkán lávájából érkező forróság melegíti fel a tavaszi áradásnál leömlő víztömeget, mely hullámozva szeli végig a barlang belsejét,  így alakítva ki a szédületes mennyezeti formákat. Ekkor alakul ki  a puha fehér felhőkhöz hasonlítható barlangbelső, míg a színpompás fények a vékony jégfalakon átütve színezik a birodalmat. Alig lehet szavakat találni a kápráztató látványra, mely elsősorban a szemeket kényezteti.

De van még mit nézni Kamcsatkán

Fotó: Giorgio Gaelotti
Panoráma a Mutnovsky vulkánról, Fotó: Giorgio Gaelotti

A félsziget kiválóan kihasználta adottságait, felváltva hasznosítja a hófödte hegycsúcsokat és pihentető termálfürdőket. A magaslatokon, a Csendes-óceáni partvidékeken és a kincses barlangokon túl a síelés, a kutyaszánhúzás, egyéb havas sportok és a forró fürdőzés gondoskodik arról, hogy biztosan ne legyen egy unalmas perce sem a  kirándulásnak.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.