Izraeli élménybeszámoló

Januárban jártam Izraelben, és azóta sokan kérdeztek sokmindent ezzel az úttal kapcsolatban, ezek közül a legtöbbet előkerülő, biztonsággal kapcsolatos aggodalmakra egy külön poszt formájában reagáltam, most pedig néhány praktikus infót szeretnék leírni, és mellette néhány ötletet, hogy mit érdemes látni-csinálni-megkóstolni Izraelben!

Utazás: Ma már több fapados cég is repül Budapestről Izraelbe (budget cégeken kívül pedig természetesen az El Al, az izraeli nemzeti légitársaság is), mi a barátommal Tel Avivba repültünk a Wizzairrel, de az ország déli részébe, Eilatba is vannak közvetlen járatok, úgyhogy szerintem nagyon jól (és pénztárca-barát módon) megközelíthető ez a kis ország manapság.

Vízum: Akik követik a blogomat, láthatták, hogy az utóbbi években viszonylag sok arab országban megfordultam. Szóval felmerült a kérdés, nem volt-e “para”, hogy ezeknek az országoknak a pecsétjei díszelegtek az útlevelemben. Ezzel kapcsolatban az elsőszámú megjegyzésem, hogy 1) HA UTAZTÁL KORÁBBAN ARAB ORSZÁGBAN – ellenőrizd (a Konzuli Honlapon találsz mindig friss infót), hogy az adott ország milyen diplomáciai kapcsolatot ápol Izraellel éppenséggel. Mást jelenthet, ha Jordániában jártál korábban, vagy ha Libanonban. 2) HA IZRAEL UTÁN TERVEZEL FELKERESNI ARAB ORSZÁGOKAT – a tel avivi reptéren már nem nyomnak pecsétet az útleveledbe, ez lejárt infó, manapság egy kis papír cetlit kapsz, ami jogosít a belépésre, és utána gond nélkül utazhatsz arab országokba, hisz nincs nyoma az útleveledben, én két héttel később már Kuwaitban és Katarban lófráltam.

Reptéri transzfer, közlekedés Tel Avivban: A reptérről überrel mentünk Tel Aviv belvárosába (visszafele szintén), illetve ha valahova nagyon korán kellett kiérnünk (pl. jeruzsálemi kirándulás találkozóhelyére egyik reggel), akkor is übereztünk. Ez nem fizetett hirdetés, de az übernél jobb rendszert nem tudok elképzelni egyszerűen, hiszen egy világszintű szolgáltatás, minden nagyvárosban használhatod ugyanazt az applikációt, biztonságos, megbízható, nem kell aggódnod amiatt, hogy a helyi taxisok lehúznak, mert látják, hogy turista vagy, könnyít a nyelvi nehézségeken, mert csak beütöd a címet és a sofőr látja, hova kell menni, akkor is, ha soha nem hallott korábban az adott helyről, olcsóbb mint a taxi, de annak kényelmét adja a mindenféle buszos transzferekkel szemben, ahol esetleg egy órát kell várnod két járat között, hogy aztán egy csomóponton rakjon ki, ahonnan még másfél óra mondjuk a szállásod, stb… szóval az utóbbi években nekem az lett a szokásom, hogy ahol van über, én bizony élek vele, még ha valamivel drágább is, mint a tömegközlekedés, de ár-értékben igazából mindig arra jutok, hogy nekem ez éri meg legjobban. Kis megjegyzés, Izraelben normál taxis kocsiknak néznek ki az überek (mint Pesten a taxify-os autók). Amúgy a városon belül teljesen okénak tűnt a tömegközlekedés, de ott meg igazából mindenhova sétálva mentünk inkább, annyira szép idő volt és úgy élveztük a várost.

Tel Aviv benyomások: Tel Aviv egy eszméletlenül jó hangulatú város, és nekem belépett az olyan nagyok közé, mint New York, London, vagy Párizs, amiket nem lehet egy vizit által “kipipálni”, ahova újra és újra vissza akarsz majd menni, ahol nem csak a nevezetességek az érdekesek, hanem minden négyzetcentimétere iszonyú jó érzést kelt, ahol annyi étterem, bár, kávézó, hangulatos hely van, hogy egyszerűen egyre többet akarsz kipróbálni és látni, ahhhhh, nekem óriási szerelem lett. Annyira nyugis, laza, fiatalos hangulata van az egész városnak, pár nap alatt is totál ki lehet kapcsolni a mindennapok hajrájából, alig várom, hogy visszatérhessek.

Néhány ajánlat tennivalókkal és ennivalókkal:

Jaffa – csodálatosan hangulatos óváros. Érdemes legalább fél napot rászánni, hogy az ember csak bóklásszon a dombon, a kikötőben, a régi házikók között, nyugodt tempóban.

Promenade – az egész tengerparti partszakasz hihetetlenül hangulatos, egyszer a felhőkarcolók vannak a háttérben, másik oldalról a Jaffa, mindenütt pálmafák, napsütés (évi 300 napsütéses napnak örvendhetnek a tel aviviak!!!), szörfösök, mindenki lazul a homokban, röpizik, joggingol, idős emberkék is kiülnek nagy csoportokban sörözni, dumcsizni, társasozni, iszonyú jó hangulata van az egésznek.

Carmel Market – mi öt perc sétára szálltunk meg Tel Aviv leghíresebb piacától, ami nyüzsis, zajos, koszos, de egy kihagyhatatlan élmény! Amúgy ezzel együtt, még csak nem is kell a piacon vásárolnod ahhoz, hogy isteni kajákra bukkanj, mi még a sima szupermarketben is olyan humuszt, gránátalmát, paradicsomot vettünk, amilyet még sosem ettem, minden annyira friss és finom volt, imádtuk.

The Old Man & The Sea – Ez egy iszonyú jó hangulatú étterem a kikötőben, aznap tértünk be ide, mikor a Jaffába mentünk, és ahogy belépsz és leültetnek, leteszik eléd a fenti képen látható ezernyi kis köretet, pitát, limonádét. Mielőtt még bármit rendelnél. Ha szeretnél, kérhetsz ki hozzá húst vagy halat, de őszintén, mi ketten degeszre ettük magunkat már a köretekkel is. Itt ettem életem legjobb falafelét és talán a legjobb humuszt is.

Benedict (Rotschild Avenue) – Ez talán a város legfelkapottabb reggelizős helye, sokszor előfordul, hogy kicsit várni kell, amíg sorra kerülsz, de srácok, erre megéri. Isteni reggeliket lehet választani (én az úgynevezett skandináv reggelit választottam, rösztivel, spárgával, lazaccal és hollandi szósszal), a személyzet a nagy hajrában is szuperkedves és figyelmes volt, és maga a hely is nagyon jó környéken van, ez a Rotschild Avenue egy olyan sugárút, amin mi egy csomót sétálgattunk, annyira szuper feelingje volt a januári napsütésben.

Miznon – ez a hely kissé lazább, streetfoodos jellegű (ezzel együtt beülős helyről van szó, nem standot kell elképzelni), azt olvastuk, hogy itt árulják a város legjobb falafelét, és bár a pár bekezdéssel fentebbi soraim után ezt a címet nem nyomhatom be most megint, de tény és való, hogy ez a hely is díjnyertes. Egyszerűen kaja-fronton Izrael csúcskategória.

BANA – Ez egy fullosan vegán étterem, amit azoknak is meleg szívvel ajánlok, akik nem vegánok (én sem vagyok az), de kíváncsiak és nyitottak azzal kapcsolatban, hogy micsoda ízeket lehet kihozni egy pusztán növényi alapanyagokból építkező konyhán, mert ez a hely tutira bizonyítja, hogy annyival változatosabb, gazdagabb a vegán konyha, mint azt sokan gondolják, mikor “salátaevőknek” csúfolják a vegánokat mondjuk.

Papua Café – Teljesen véletlen akadtunk a fenti képen látható, utcafrontos kávézóra egy abszolút nem turistás helyen, egy lakónegyed közepén (éppenséggel itt volt a szállásunk), és el voltunk ájulva, milyen cuki, ez is mekkora hangulat már, nagyon tetszett, és szuper kávéjuk volt. Az instagramra feltöltött fotóm akkora forgalmat generált ennek a helynek (megosztotta a hivatalos Tel Aviv instagram-oldal is), hogy a tulaj személyes emailben köszönte meg nekem a fenti képet, hehe 😀

Na most Tel Avivval kapcsolatban, így pár hét távlatából ezek a helyek ugranak be. Mint látjátok, nem sok “turistáskodást” nyomtunk itt, nem kimondottan nevezetességekre koncentráltunk, hanem egyszerűen ott volt a tengerpart, a piacok, éttermek, óváros, a felhőkarcolók, jaj és tényleg minden egyes utcának is annyira jó hangulata volt, nem tudtunk betelni ezzel az egésszel. Nem győzöm eléggé ajánlani a várost. De azért egy napra elkalandoztunk, és még ha csak rövid időtök van is Izraelben, ezt a programot mindenképp ajánlom mindenkinek…

1 napos kirándulás Tel Avivból – Holt-tenger – Jeruzsálem – Betlehem

A Tourist Israel nevű céggel mentünk erre az egész napos, szervezett kirándulásra, és őszintén mondom, hogy nagyon ajánlom őket konkrét cégként is, meg általában is – bár tudom, hogy a szervezett kirándulásokat sokan nem kedvelik, de ha valahol, szerintem itt tényleg érdemes, még pedig azért, mert Palesztinába menni szerintem eleve nagyobb komfort-érzet egy helyi vezetővel, másrészt ehhez azért annyira fontos az a történelmi háttér, amit mondjuk egy idegenvezető adhat (mi mondjuk magunk is eléggé felkészültünk a témából), hogy nem lehet csak úgy menni – megnézni – lefotózni – csőzike. Vagy hát, nem érdemes. De haladjunk időrendben.

Először Tel Avivból átmentünk egy kisebb furgonnal Jeruzsálembe, ott felszedtünk még 2 utast, majd indultunk a Holt-tengerhez. Ezt a természeti csodát tavaly februárban volt lehetőségem a jordán oldalról megcsodálni (és fürödni benne!), most pedig, mikor eldöntöttük, Izraelbe megyünk, mindenképp szerettem volna, ha ebben az élményben a barátomnak is része van. Ez egy annyira csodás és különleges jelenség szerintem, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Utána mentünk Jeruzsálembe, itt mi leszakadtunk a csoportról, mert cukorbeteg-Fannikának jött az ebédidő, azaz kicsit már alacsony volt a vércukrom, így nem tudtunk várni arra, hogy a többiek mikor esznek, valami random büfében menet közben felkapott szendvics pedig nem igazán opció nekem, úgyhogy mi először megebédeltünk (végre eljött az idő, hogy egy helyi shakshukát is együnk, hát ez is bekerült a legjobb kulináris élmények közé!), aztán irány az óváros. Bár mi nem vagyunk vallásosak, mégis hihetetlen érzés volt egy ilyen helyen lenni, ami 3 világvallás számára is olyan központi jelentőséggel bír, mint Jeruzsálem. Nagyon sajnáltam, hogy csak egy délutánunk volt itt, és szívesen maradtam volna még őszintén szólva, de a barátom unszolt, hogy csatlakozzunk vissza a csapathoz, és menjünk át Betlehembe, Palesztinába is, ha már eljutottunk ide, lássunk egy teljes képet mindazokról a dolgokról, amikről az út előtti napokban már rengeteget olvastunk.

Szóval következett az utolsó állomás, Betlehem – és végül nem bántam meg az unszolást, és hogy ide is eljutottunk, mert ez is hihetetlen élmény volt. Nem kell vallásosnak lenni és nem kell politikai szempontból állást foglalni, hogy az ember érezze azt a különös hangulatot, ami Betlehemet áthatja. Tipikusan az a hely, ahol fotókkal lehetetlen lenne visszaadni a hangulatot, és nem is fényképeztem túl sokat itt, inkább csak szívtam magamba minden benyomást. Én azt javasolnám, ha Tel Avivban vagy Jeruzsálemben jársz, menj át Palesztinába is, beszélgess a helyiekkel itt is, olvass utána az egész izraeli-palesztin konfliktnak valamilyen független forrásból – bár csak pár óránk volt itt, de nagyon emlékezetes kirándulás maradt ez mindkettőnk számára, ez tuti.

Nos összegében, ezek voltak a benyomásaim és a számomra legemlékezetesebb élmények az első izraeli utam során, ami biztosan nem volt az utolsó – a szervezésnek ugyanis egy olyan szakaszában realizáltam, hogy micsoda gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik az ország délebbi része (mint a hihetetlen Red Canyon, ahova mindenképp szeretnék eljutni egyszer, de a Vörös-tenger partját is mondhatnám), mikor a repjegyeink már megvoltak, és most időben is ennyi fért bele nekünk, de remélem tényleg, hogy hamarosan visszajutok, Tel Avivba pedig tényleg bármikor nagyon szívesen mennék újra.

Még záróakkordként azért eszembe jutott, hogy Izrael számomra meglepően drága volt, éttermekben, bárokban, kávézókban nyugat-európai árakra számítsatok.

És most Nálad a labda – voltál valaha Izraelben? Neked melyek voltak a kedvenc helyeid az országban?

Külön köszönet a Tourist Israel cégnek, akik meghívtak minket a jeruzsálemi-betlehemi kirándulásra, tényleg felejthetetlen élmény volt és szívből tudom őket ajánlani. 

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.