Egy csomó, utazással kapcsolatos magazint, honlapot olvasok, jó pár ilyen témájú blogot is követek, na és persze én magam is járok-kelek a nagyvilágban és egyre több mindent látok, egyre több helyről hallok más utazóktól is, és így viszonylag ritka már az olyan város, pláne főváros, amivel kapcsolatban szinte semmi elképzelésem vagy prekoncepcióm nincs. Mielőtt azonban Azerbajdzsánba utaztam idén januárban, írtam ugyan egy rövid listát pár nevezetességről, amiket egy gyors google keresgéléssel összeszedtem és érdekesnek tartottam, de ezen kívül abszolút nem tudtam, mire számítsak.

Az első számú tapasztalat: Baku teljesen levett a lábamról, az elmúlt évek egyik legnagyobb, pozitív értelemben vett meglepetése lett számomra, amit azóta is mindenkinek rettenetesen ajánlgatok. Amik elsősorban beugranak, az a hihetetlen tisztaság, a nagyon kedves helyiek, a nulla-huszonnégyes nyitvatartású reggelizők, a szuperhangulatos óváros és az elképesztő, modern stílusú építészeti alkotások, illetve a Kaszpi-tenger partján a séták minden este. Ezt a cikket pár praktikus infóval kezdeném, és aztán kiemelem a számomra legemlékezetesebb pillanatokat és látnivalókat erről az útról.

Utazás: A Wizzairnek van közvetlen járata Budapest és Baku között, amivel pár óra alatt elérhető az azeri főváros (bár a járat időzítése az éjfél körüli indulással, és a 3 óra időeltolódás következtében reggel 6 körüli, de a szervezeted által valójában hajnal 3-nak érzékelt érkezésnek köszönhetően nem a legkellemesebb, első napra azt javaslom, ne szervezzetek nagy programozást).

Vízum: Magyar állampolgárként az utazásom időpontjában (2018 januárjában) előre kellett vízumot igényelnem, amit egyszerűen, online el tudtam intézni, EZEN a honlapon.

Szállás: Hihetetlenül olcsónak éreztem Bakut, közlekedés, szolgáltatások és szállás tekintetében is. Életem egyik legszuperebb, legtisztább, legjobb hangulatú hosztelében aludtam itt, iszonyú jó helyen, a belváros egy nagyon szép részén, úgyhogy ezt bátran ajánlom mindenkinek – Sahil Hostel & Hotel volt a neve (éjszakánként kb háromezer forintot fizettem, tényleg makulátlan a hely, a személyzet is szuperkedves, engedtek már reggel 8-kor becsekkolni, stb)

Reptéri transzfer, közlekedés a városban: Tádádáááámmm, gondolom a korábbi cikkeimet olvasóknak már nem meglepő, de ahol csak elérhető az über a világon, én bizony azzal megyek (ez nem promotált tartalom, egyszerűen óriási rajongója vagyok a szolgáltatásnak), főleg a reptérről-városba-bejutás / reptérre-kijutás tekintetében tartom ár-érték arányban iszonyú jónak ezt a módját a közlekedésnek, mellesleg bizonyos helyeken biztonság-szempontból is emellett döntök a taxikkal és helyi cégekkel szemben (bár Bakuban speciel teljesen jó a közbiztonság, úgyhogy itt mondjuk valószínűleg a többi közlekedési móddal sem lett volna semmi gáz), Azerbajdzsánban ráadásul tényleg filléres árkategóriájú a szolgáltatás, tehát nem is volt kérdés, hogy ismét így utazzak-e. Amúgy a városon belül a tömegközlekedés is egyszerű és biztonságos, a szállásom metrómegállóhoz is közel volt, rengeteg busz is közlekedik, amelyekre szintén szuperolcsón lehet jegyet váltani.

És akkor, mit is érdemes megnézni, felkeresni, kipróbálni Bakuban?

Heydar Aliyev Center – Lehetetlen lenne nem ezzel kezdenem, a kedvenc építészem, Zaha Hadid által tervezett hihhhhetetlen épület komplexummal, amely egy konferenciaterem, galéria és múzeum egyben, és talán a leglenyűgözőbb modern építészeti csoda, ahol valaha megfordultam. Amúgy is jó kezdőpontja lehet egy azeri útnak, hisz az állandó kiállítás az ország történetét regéli el nagy vonalakban, de igazából nem maguk a kiállítási tárgyak fogtak meg itt, hanem tényleg ez a bombasztikusan érdekes, kreatív, csodálatos építészet, kívülről-belülről elképesztő az épület.

Heydar Aliyev International Airport – Bocsi, ha sok lesz már a szuperlatívuszokban témázgatás, de a bakui reptér olyan csodás (a cikkben feljebb az épület belsejéről is láthattok egy képet), hogy önmagában megér egy említést és helyet érdemel ezen a listán, a marrakeshi és a szingapúri mellett a legimpresszívebb dizájnú reptér, ahol valaha jártam.

Flame Towers – luxihotel, luxiezdőterem, spa, és irodák találhatóak ezekben a hatalmas, lángnyelvekre emlékeztető felhőkarcolókban, amelyeket nekem csak a távolból volt időm megcsodálni, méghozzá a Milli Parkból, ahonnan szuper kilátás nyílt rájuk, főleg a Mini Venice nevű, velencei hangulatot idéző park-részről volt extra jó a látvány.

Carpet Museum – Azerbajdzsánban nagy kultúrája van a szőnyegkészítésnek, ha nem tudtátok volna (nekem fogalmam sem volt), és az ennek szentelt múzeumban az a pláne, hogy maga a múzeum is egy hatalmas, felgöngyölt szőnyeget formáz. Lolz.

Óváros – Az óvárosban egész más hangulat fogad, mint Baku többi pontján, melyeket inkább a modernség jellemez. Nagyon tetszett a piac és a helyi arcok kipakolt, kézműves portékái, a macskaköves utcácskák, érdemes ebben a városrészben is bóklászni pár órát, jó kis kontrasztot ad a többi részhez képest.

Kaszpi-tenger partja – A szőnyegmúzeum és az előbb említett Mini Venice is a Milli Parkban találhatóak, amely amúgy óriási, szépen gondozott korzóval is rendelkezik, itt sétálgattam egy csomót a tengerparton esténként, kávézgatva-zenéthallgatva isteni hangulat volt.

Paris Bistro – Ez egy nullahuszonnégyes nyitvatartású, jó hangulatú reggelizős hely, kedves kiszolgálással és rögvest a Milli Park egyik bejáratánál (és a fent említett hoszteltől is 5 perc sétára volt). Az azeriek kedvelt reggelije az “azeri omlett”, melyet leginkább a tojásos lecsóhoz tudnék hasonlítani és nagyon finom tényleg. Funfact – az étterem mögötti sétálóutca elején egy koreai kozmetikumokat árusító őrültjó boltocska is található, aminek nem jegyeztem meg a nevét, de rögvest ott van a sétálóutca elején, kuksizzatok be, jó flash.

United Coffee Beans – Legjobb azeri kávém színhelye.

Cookshop Baku – Jó étterem, még jobb tapéta.

Nizami Street – Ez talán az egyik leglátványosabban kivilágított sétálóutca esténként, de igazából a kisebb utcáktól a nagyobb sugárutakig minden nagyon szépen van kivilágítva, sötétedés után is irtó jó hangulatú és biztonságos az egész belváros.

Sommázva – szerintem Baku abszolút megérdemelné több ember figyelmét, a Párizsra emlékeztető, gyönyörű és romantikus hangulatú sugárutaktól a szép tengerparti szakaszon át a jófej helyiekig és a fullextrás modern építészetig, engem tényleg több fronton is nagyon megfogott, és próbálom azóta is meggyőzni a barátaimat, hogy gondoljanak Azerbajdzsánra is, mint a következő útjuk potenciális helyszínére. Nálad a labda – jártál már itt esetleg? Mi tetszett legjobban a városban, mik voltak a kiemelkedő élmények? 

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.