2017 legjobb útjai

Bár az évem csúcspontjai nem korlátozódtak az utazásokra, de a kis utazós blogomon ilyen szempontból fogom összegezni 2017-et, és kiemelni a legemlékezetesebb pillanatokat. A tavalyi évben összesen 3 kontinens 23 országában fordultam meg, ezen utak legtöbbje most egyedül utazgatás volt, néhány alkalommal pedig barátok meglátogatása, aztán az első közös út a barátommal, és egy 3 és fél hónapos munka megbízás az Egyesült Királyságban az év végén. Lássuk, mik voltak a legkiemelkedőbb kalandok!

10. Málta

Máltáról az maradt meg legerősebben, hogy mennyire boldog és felszabadult voltam. Pár héttel az út előtt fejeztem be egy korábbi munka megbízást Angliában, anyagilag totál egyenesben éreztem magam (egyéni vállalkozóként ez egy gyakran változó tényező, és erősen befolyásolta az elmúlt évben az alapvető hangulatomat és egzisztenciális értelemben vett biztonság érzetemet), tudtam, hogy nem szorulok arra, hogy azonnal nekiálljak a munkakeresésnek, felszabadult voltam, pár nappal az út előtt tudtam meg, hogy több év után először tökéletes lett a vérképem, cukorbetegség és pajzsmirigy betegség szintjén is, emiatt erősnek és mindenre képesnek éreztem magam, és magánéletileg is ekkor éppenséggel nagyon élveztem a szingliséget, ami aztán a rákövetkező hónapokban már nem mindig volt így, de ekkor valahogy minden fronton totál harmóniában voltam és ezért nem is tudom, hogy mennyire maga Málta, mint helyszín volt csúcs, de egyszerűen ennek az egész útnak az összes emléke csupa pozitív, felemelő pillanat.

9. Omán

A februári, közel-keleti utam egyik állomása Omán volt, amelytől magam sem tudtam, mit várjak, és így végül egy óriási pozitív meglepi lett. Ezen az úton csak a fővárosban, Muscatban töltöttem pár napot, de alig várom, hogy visszatérhessek ebbe az országba, amely az elképesztő építeszeti remekeken kívül természeti adottságok terén is lenyűgöző hely szerintem.

8. India

Indiáról nem tudom azt mondani, hogy “csúcs szuper” volt, mert csak pozitív jelzőkkel leírni egy olyan országot, ahol annyira összetett a helyzet, mint itt, szerintem nem lenne korrekt… mármint, nyilván mindenhol összetett a helyzet, de Indiában annyira szembeötlően találkozik az ember, még turistaként is, az elképesztő kettősségekkel, hogy amellett nem lehet elmenni szó nélkül, és ennek inkább szentelnék majd egy külön bejegyzést, ahol részletesebben is leírom az élményeimet, mindenesetre az egyik legmaradandóbb úti élményem lett az a pár nap, amit Új-Delhiben és Agrában töltöttem.

7. Bosznia-Hercegovina

2017-ben rengeteget utazgattam Kelet-Európában, jártam Albániában, Montenegróban, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában, Macedóniában, és hát az egyik legkiemelkedőbb élmény, ami a leginkább azzal az érzéssel hagyott, hogy ide még vissza kell térnem, Bosznia volt. Ezen az úton egy Pocitelj nevű falvacskában, Mostarban és Blagajban jártam, de remélem, idén lesz módom felfedezni Szarajevót is, amiről már szintén csodás dolgokat hallottam.

6. Montenegró

Na és hát a másik kedvenc ebből a régióból Montenegró volt, ami teljesen levett a lábamról, a Kotori-öböl nemcsak a tavalyi év, hanem egész életem egyik legcsodásabb látványa volt, remélem az elkövetkező években valamikor a barátomnak is megmutathatom ezt a csodás kis szegletét a világnak.

5. Hallstatt, Ausztria

Ausztriában annyiszor jártam már, hogy biztosan nem tudnám összeszámolni, de mikor a nyár során Hallstattba utaztam, az minden korábbit felülmúlt, amit az országból láttam. Ez az út nem sokkal azután kezdődött, hogy megismerkedtünk a barátommal, és nem sokkal azelőtt, hogy elmentünk az első randinkra, és ilyen totálisan feldobott és izgatott lelkiállapot jellemezte ezt a pár napot.

4. Dubaj és Abu Dhabi

2017-ben jártam másodszor az Egyesült Arab Emírségekben, és ez az út bizony rádöbbentett, hogy mennyit számít a “mikor” is egy-egy út tervezésekor. Pár évvel korábban júniusi dögmelegben, ramadánkor látogattam ide, és hát összehasonlíthatatlan volt ez a két út. Február eleje egyszerűen tökéletes volt a közel-keleti kalandjaimhoz, és nem mellesleg azért lett annyira kiemelkedő ez az út, mert csodálatos emberekkel osztottam meg az élményt, az itt dolgozó Emirates-es stewi barátnőimmel:)

3. Norvégia

Nekem a skandináv országok a személyes kedvenceim így régió szintjén, vagy ahol szívesen élnék is akár, és az idei norvég utam is megerősített ebben. Ez azon helyszínek egyike volt, ahova bevallom, óriási elvárásokkal érkeztem, és ami nemcsak egyszerűen “hozta a szintet”, hanem bőven meg is ugrotta azt. Pár héttel rá pedig sikerült is felcsípnem a norvég szakos csodafiúmat, úgyhogy nagyot mentem a tavalyi évben a skandináv vonalon (lolz).

2. Jordánia

Jordániában olyan hihetetlen dolgokat láttam, amikről már gyerekkorom óta álmodoztam, például a Holt-tenger (és lebegtem is benne!!), vagy a petrai romok, de ugyanakkor képes volt olyan csodás, random tájakkal is meglepni az ország, amelyekről nem írtak az útikönyvek, amelyek nem híres helyek vagy különösebb látványosságok, csak egyszerűen a bámulatos tájak egy-egy település között, a semmi közepén, éshát minden, tényleg minden lenyűgözött, amit ebben a kis országban láttam.

1.Görögország

Ha feltűnt már, hogy milyen kis nyálas romantikus lélek vagyok, akkor talán nem lep meg, hogy az évem legkiemelkedőbb útja a görög roadtrip volt a Szerelmemmel – mikor átbeszéltük az elmúlt évünket, ez mindkettőnk számára a legjobb emlékek között szerepelt, csodás helyeken jártunk, csodás dolgokat láttunk és annyit nevettünk és mókáztunk ésésés annyira csúcs volt ez az egész hét, amit Pargaban, a Meteóráknál és a Pelion-félszigeten utazgatva töltöttünk, hogy abszolút az évem fénypontja lett:)

És most Te jössz – merre jártál 2017-ben és melyek voltak a legkiemelkedőbb élmények?

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé.