2017 január 19 - Mexikó

Mexikói gasztronómiai kalandozások

Mexikó nemcsak strandjaival, vagy maja örökségével, hanem bizony híres gasztronómiai sokszínűségével is elvarázsolja az utazókat. A taco és a guacamole, amelyek meghozták a nemzetközi hírnevet az országnak, csak kettő a sok különlegességből, amit a helyi utcai árusoknál, a piacokon, vagy a jobbnál-jobb éttermekben felfedezhetünk. Az ízek, aromák és textúrák, az őshonos alapanyagok és a szószok olyan egyedi kulináris élményeket kínálnak, amelyet sehol máshol nem tapasztalhatunk. Minden régiónak megvan a saját hagyományos konyhája, de azt mondják, hogy amíg a Yucatan és Oaxaca környékének ízeit nem kóstoltad, mit sem tudsz Mexikóról! Oaxaca gasztronómiája elég fura dolgokat is felsorakoztat, mint például a szöcskét sóval, fokhagymával és más fűszerekkel. Az ízek a Yucatanon kevésbé szélsőségesek, de így is meglepetés minden étel. Az első csoda akkor kezdődik, amikor megízleled a cochinita pibilt, azaz a naranccsal, lila hagymával és izgalmas szósszal egybefőtt, földalatti sütőben készített finomságot. A kortárs séfek egyébként folyamatosan gazdagítják a mexikói gasztronómiai tradíciókat, a nagyobb turistaparadicsomokban üzemelő kitűnő éttermek valódi kozmopolita fúziós konyhával büszkélkedhetnek. Így természetesen magában Mexikóvárosban is a legkülönfélébb kínálatból csemegézhetünk; a történelmi központban (Centro Histórico) és frekventált városrészekben (Polanco, la Roma, la Condesa et Tlalpan ) található éttermeket érdemes végiglátogatnod, ha teheted. Amiket mindenképp kóstolj meg: Chilaquiles reggelire, tacos al pastor zamatos sertéshússal, guacamole ropogós tortilla chips-szel, mole poblano csípős chilivel, szaftos enchiladas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük