A keleti blokk legkedveltebb városai

0
624
Fotó: Neiljs/flickr

Ha eddig vonakodva gondoltál az egykori keleti blokk úti céljaira, azt hiszem, meg fogsz lepődni. Bizony, az európai szemmel komolynak és mogorvának látszó orosz barokkos térségek sokkal többet rejtenek, mint amennyit a világ felé mutatnak.

Moszkva

Fotó: Ruscow/flickr
Fotó: Ruscow/flickr

A Föld legnagyobb országának első számú úti célja a méltóságteljes Moszkva. Az orosz főváros és egyben a moszkvai turizmus központja a Vörös tér. A teret a GUM nagyáruház épülete, a színes kupolás Vaszilij Blazsennij templom és az évközi ünnepi felvonulások teszik feltűnővé és fő célponttá. Moszkva világöröksége a Kreml vörös fallal körülvett épületegyüttese. Érdekfeszítő kiállítást tartogat az Űrhajózási múzeum, míg a pihenés központi helyszíne a szökőkúttal díszített hatalmas Gorkij park.

Szentpétervár

Fotó: Jim G.
Fotó: Jim G.

Anasztázia rideg történetének színhelye, a palotákkal és kupolákkal tűzdelt Szentpétervár többször szerepelt a világ legszebb városainak listáin. Az UNESCO védelmét élvező város csodálatos főterén áll a Téli Palota és a világhírű Ermitázs. Szentpétervár kikötőváros is egyben, a Finn-öböl vize mossa partjait. A kikapcsolódás szolgálatában világhíres opera- és balettelőadások állnak, de a lazább éjszakai élet is virágzik a városban.

Novgorod

Fotó: Victoria Vasilieva
Fotó: Victoria Vasilieva

Oroszország legrégebbi városa ad otthont az orosz történelemnek. A Szófia székesegyház, a Milleniumi emlékmű, a történeti múzeum, az Érseki palota mind az orosz múlttal és kultúrával ismertetnek meg. A város környékén húzódó Transzibériai vasút a világ legnagyobbja, több mint 9000 km-ével.

Minszk

Minszk-Maks KarochkinA keleti blokk talán egyik legridegebbnek tűnő térsége. De ez tényleg csak a látszat. Persze nincsenek naponta őrült fesztiválok, de a Belarusz köztársaság fővárosa igazán modern képet mutat. Minszk központja és egyben a városnéző körút egyik kiindulópontja a Függetlenségi tér. Múzeumai a háborús időszakba kalauzolnak, de a botanikus kert és az állatkert egy kis mókával keveri az itt eltöltött időt. Ahogy életet visznek Minszkbe a város éttermei, kávézói és a mozgalmas éjszakai hangulat is. A turisztikai célpontok túlnyomó része díszes barokk templomokban kel életre. Ez utóbbiak és Minszk változatos galériái csábítanak minden különlegesség után kutató turistát.

Kiev

Fotó: Alex Malev
Fotó: Alex Malev

A mai Ukrajna fővárosa megélt már jobb időket is, a jelenlegi nehéz helyzet azonban nem ok arra, hogy lemaradjon a listáról. A város látképét – az egyébként keleti blokk egészére jellemző – feltűnő kupolás ortodox templomok határozzák meg. Az egyik legnépszerűbb a Szófia székesegyház, de kedvelt helyszín a kijevi barlangkolostor is. Ez utóbbi kiállításoknak ad helyet, és kiterjedt földalatti barlangrendszere révén nemcsak a felszínen ejt ámulatba. A szórakozásért a városi cirkusz és népszerű klubok felelnek, míg a Globus Shopping Centre üzletek, éttermek, kávézók otthona.Ungvár és Munkács

Fotó: Pavlo Boyko
Fotó: Pavlo Boyko

A két helyszín még mindig Ukrajna területén fekszik, azonban a magyar szívnek sokkal kedvesebb. Ungvár és Munkács alig egy órára található egymástól, érdemes körutazás keretében megtekinteni, feltérképezve az ölelő Kárpátalja szépségeit.

A Munkácsi vár Kárpátalja és a magyar történelem egyik meghatározó műemléke. Munkács további magyar vonatkozású templomok és kastélyok miatt is megér egy kellemes sétát. Ungvár már kissé nagyobb falat. A megyeszékhelynek szintén a vára képezi első számú nevezetességét, múzeummal és kiállítással. Botanikus kertje és a Skanzen Kárpátalja természeti örökségeiből ad ízelítőt.

Kisinyov

Fotó: Tony-Bowden
Fotó: Tony-Bowden

Apró kis országként bújik meg az egykori keleti blokk tagjaként Moldova. Fővárosát a vadregényes Dnyeszter vidéke öleli. Kisinyov központi parkjában katedrális és diadalív emelkedik. A Nemzeti Opera és Színház balettelőadásai tökéletes helyszínt biztosítanak a kulturális kikapcsolódáshoz. Míg a Nemzeti Múzeum történelmi témákat feszeget, addig a Rózsák völgyének parkja és éttermei igazi romantikus hangulatba vezetnek. És ha már beültél egy étterembe, ízleld meg az eredeti moldvai borokat és likőröket.