2015 augusztus 15 - Érdekességek a nagyvilágból

Bizarr ételek, amiket kár lenne kihagyni

Ha igazán meg akarunk ismerni egy országót vagy régiót, mindenképp kóstoljuk meg a helyi ízeket! Ezek az ételkülönlegességek sokszor bizony nagyon bizarrak is lehetnek, de ne feledjük, hogy másoknak a mi hőn szeretett túró rudink is nehezen befogadható csemege. A Daily Telegraph cikke alapján bemutatunk pár egészen furcsa fogást a világ minden tájáról, hogy tudd, mit ne hagyj ki, ha épp arra jársz. Bon appétit!   Kígyóbor Délkelet-Ázsia - Ha ezt megkóstolod, biztos, hogy többé nem fogsz panaszkodni, ha langyos lesz a chardonnay, amit kihoznak neked. Ez a népszerű ital fontos erősítőszer hírében áll Kínában és Vietnamban is. Elkészítése nagyon egyszerű: vagy rizsborban áztatják a kígyókat, vagy az állat testnedveit (vér, stb.) keverik el alkohollal. Sült pókok [caption id="attachment_2852" align="alignnone" width="374"] Fotó: Samjamphoto[/caption] Kambodzsa - A kambodzsai sültpók-csemegének csak meg kell szokni az ízét. A tarantulákat kisütik, majd lime-mal és fekete borssal tálalják. Sarkimadár-szív Izland - Még maga Gordon Ramsay is megkóstolta egy műsorban. Igazi izlandi csemege, még ha sokak számára elképzelhetetlen is. Escamoles [caption id="attachment_2844" align="alignnone" width="640"] Fotó: Nicholas Lundgaard[/caption] Mexikó - Tudjuk, hogy a kék agavéról elsősorban a tequila jut eszébe mindenkinek, hiszen annak az alapanyaga, de az ottaniak másra is használják. Pontosabban a betakarított növény gyökerén élő lárvákat tálalják fel ínyencségként. A mexikóiak állítólag „rovarkaviárnak” hívják ezt a szokatlan étket. Kakastaréj [caption id="attachment_2846" align="alignnone" width="640"] Fotó: Huskyherz[/caption] Európa - Lehet, hogy nem gondolnád, de a húsos kinövés a kakas fején Olaszországban az egyik legfontosabb alapanyag a cibero elnevezésű szószhoz. A taréjt a francia konyha történetében is megtaláljuk, ahol ők díszköretként tálalták. A magyarok pedig a mai napig fogyasztják a kakas ezen testrészét (is). Surströmming Svédország - Svédül ez nem más, mint a kis hering – lehetőleg savanyú lében erjesztve. Olyan erős az illata, amikor kinyitod a dobozt, hogy jobb, ha kint fogyasztod el a tartalmát a szabad ég alatt. Rocky Mountain osztriga [caption id="attachment_2848" align="alignnone" width="1024"] Fotó: Jankgo[/caption] USA - A neve ugyan elsőre nem hangzik túl egzotikusnak, egészen addig, amíg rá nem jössz, hogy olajban sült bikaherét fogyasztasz. Ez állítólag a cowboyok kedvenc eledele volt, és a mai napig sok fesztiválon megtalálható. Balut [caption id="attachment_2851" align="alignnone" width="1010"] Fotó: Shankar S.[/caption] Fülöp-szigetek - Unod a rántottát vagy a főtt? Akkor ezt mindenképpen ki kell próbálnod! Bár technikailag a Balut is főtt tojás, ebben az esetben azonban megtermékenyített tojásról beszélünk, amiben benne van az embrió is... A tojást forrón tálalják, majd a héja lebontása után fogyasztják. A Fülöp-szigeteken és Vietnamban mindennapos étel, melyet az utcai árusoktól is megvásárolhatunk, ha sikerült leküzdenünk az undorunkat. Witchetty hernyó [caption id="attachment_2853" align="alignnone" width="858"] Fotó: Samjamphoto[/caption] Ausztrália - Eredetileg az ausztrál őslakosok kedvelt étele volt, hiszen fehérjében gazdag. Manapság már inkább csak a kalandvágyó turistáknak szokták felszolgálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük