A Hátszegi Bölényrezervátum

0
489

Románia elsőként alapított bölényrezervátuma Hunyad megyében, Hátszeg közvetlen közelében található. Ha gépkocsival a DN66-os úton közlekedünk, akár Piski (Simeria), akár Hátszeg (Haţeg) felől, a városka határában található rezervátumhoz vezető aszfaltozott utat könnyen megtaláljuk, csak az erre utaló táblát kell figyelnünk.




2014 őszén a rezervátum sajnos azért került a figyelem központjába, mert az állatok között felütötte fejét a kéknyelv-kór, hét egyed pusztulását okozva. Azóta kiderült, egy Németországból behozott fertőzött példány okozta a tragédiát. IMG_9018A szakemberek szerint a legnagyobb problémát a bölények rendkívül gyenge immunrendszere jelentette, ugyanis az összes egyed kivétel nélkül az 1958. november 12-én Lengyelországból hozott első bölénypár leszármazottja, utódaik kivétel nélkül beltenyészet, azaz folyamatos vérfertőzés révén jöttek a világra. A Hunyad Megyei Állategészségügyi Igazgatóság állatorvosai ezért a rezervátumot lezárták és nem is nyitották meg mindaddig, amíg a pusztító kórt átvészelő állatok teljesen fel nem épültek, ami idén tavaszra szerencsére megtörtént. Jelenleg hat egyed él a rezervátumban, három nőstény, egy hím és két borjú.

IMG_9045A Hátszeg melleti Slivuţ erdőben a látogatók az európai bölény (Bison bonasus) példányait láthatják. A hímek súlya 440-920 kg, a nőstényeké 320-640 kg között változik, marmagasságuk eléri a 188 cm-t. Születéskor a bölényborjak súlya viszonylag kicsi, 16-35 kg. A párosodás ideje augusztus-szeptember, a vemhességi idő 254 és 277 nap között ingadozik, ezt követően, renszerint tavasszal jön világra egyetlen borjú, rendkívül ritka esetben kettő. Az ivarérettség nőstényeknél 3-4, hímek esetében 4-5 év után következik be. Mivel kizárólag növényevők, nagy mennyiségű és változatos fűféléket legelnek. Napfelkelte előtt intenzíven táplálkoznak, hogy az éjszakát követően megtöltsék mind a négy gyomorrekeszt, ezt követően pihennek és kérődznek. Mivel ez a folyamat egy nap alatt többször is megismétlődik, voltaképpen idejük 50-80%-át táplálkozással töltik. Rezervátumokban akár 25 évet is elélhetnek, szabadon, 10-20 fős csordákban életidejük mintegy 14-16 esztendő.

A rezervárum összterülete közel 50 ha, a bölények számára elkerített rész ketté van osztva: az egyik egy 1,5 ha-os árnyékos, nyílt terület, az állatok nappal rendszerint itt tartózkodnak, a másik egy nagyobb, 3,5 ha-os dús növényzetű, erdős rész, az éjszakai tartózkodás helye.IMG_9050 Az első pár, Podarec és Polanka behozatala után 1963-ban újabb két példány érkezett Lengyelországból, 1966-ra a rezervátum már nyolc példánnyal büszkélkedhetett, a következő két évtizedben számuk elérte a tizenkettőt, így más rezervátumoknak és állatkerteknek is lehetett szállítani. Napjainkig a Hátszeg melletti erdőben közel 50 bölényborjú született, ezek nevei, a lengyel mintát követve, kivétel nélkül R betűvel kezdődnek, utalva ezzel származási helyükre, vagyis Romániára.

Kun-Gazda Gergely

Fotók: Kun-Gazda Sára-Anna